“Demiryolu ile havalimanı, birbirinin alternatifi değil. Çorum için ikisi de gerekli. ‘Sanayi kenti’ olma iddiamızı devam ettiriyorsak, ikisi de olmak zorunda. Ama, Yüksek Hızlı Tren, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir proje ve sık sık tekrarladığım üzere, Cumhuriyet’in 110. yılına kadar ancak gerçekleşebilir. Bunun için bile, çalışmaların hızlandırılmasını sağlamamız gerekir.”

“Çorum’da, ‘demiryolu’nu benden daha yakın izleyen, tüm safhalarını takip etmiş ve bu doğrultuda çaba harcamış kimse -hadi yoktur demeyelim- az bulunur. Dolayısıyla, ‘havalimanı’ konusunda verdiğim mücadeleyi, ‘demiryolunu ihmal etme, geri plana atma’ gibi algılamak ve öyle sunmak, hem yanlıştır, hem de bana haksızlıktır.”

“Belki yüzünce kez tekrarlayacağım; havalimanı konusundaki ısrarımızın temelinde, ‘havalimanı olmadan sanayi kenti olunamaz’ gerçeği yatar. Bu bölgede dişiyle-tırnağıyla sanayileşme hamlesini başlatmış ilk ve tek kent ise Çorum’dur. Milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmış tek kent de…Öyleyse, siyasi ağırlıklar nedeniyle Çorum’un havalimanından yoksun bırakılması, Çorum’a yapılmış büyük bir haksızlık olmanın ötesinde, sanayileşmeye de, ‘yerli ve milli’ hedeflerine de darbedir.”

“İnanıyorum ki, ‘Barış Pınarı Harekâtı’ nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanı’nın Çorum ziyareti ertelenmeseydi, ‘Çorum Havalimanı’ müjdesini şimdiye kadar almış olacaktık. Bu umudumu bugün de güçlü biçimde koruyorum. Özal döneminde adı konulmuş bir bölgesel kalkınma projesi var: ‘Çorum üretim üssü, Samsun Limanı çıkış kapısı’…Bu bölgenin dünyaya açılabilmesi ve dünya ile rekabet edebilmesi için, Çorum Havalimanı yanında Ankara-Çorum-Samsun demiryolu hattı da olmazsa olmazımız.”

Şimdi güncele geliyorum. Merzifon Askeri Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılması için Merzifon’dan, Amasya’dan önce Çorum çaba harcamıştı. Havalimanı inşaatı yarıda kaldığı için, kısa vadeli çözüm olarak Merzifon’a sarılmıştık, ama orta vadede Çorum Havalimanı’ndan vazgeçmemiştik. Şimdi o vade doldu. Bugün artık, havalimanı Çorum’un orta vadeli değil, öncelikli gereksinimi.

Her il merkezine havalimanı yapılırken Çorum’a da yapılması, üniversite konusunda “yaya kalışımıza” benzer. Üniversite kuruluşunu 1992’de sağlayamadık, Çorum’un gelişimi o kadar yıl geri kaldı. Üstelik Çorum “her il” değil. Bugün 1.5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmış, bölgesinin lokomotifi bir “sanayi kenti” adayı. Milyar doları aşan 18. il.

Herkes Çorum’a vuruyor…Herkes Çorumlu’nun eline vurup ekmeğini almaya çalışıyor… Kendi kendimize bari yapmayalım bunu.

Editör: TE Bilisim