Balıkçılar, ürünlerin büyük kısmını dolapta saklayıp tezgâha az miktarda balık koymak zorunda kaldıklarını belirtirlerken, trol yasağının kalkmasıyla çeşidin artacağını ifade ediyorlar ve “Balık yemek için kar yağmasını beklemeyin” uyarısında bulunuyorlar.

Denizlerimizdeki balık popülâsyonunun korunması ve su ürünlerinde sürdürülebilir avcılığın sağlanması amacıyla 1 Nisan’da başlatılan balık avcılığı yasağı sona erdi.
1 Eylül’den itibaren tezgâhlar yeniden çeşit çeşit deniz ürünleriyle dolmaya başladı. Ancak hava sıcaklığının henüz düşmemiş olması balığa olan ilginin beklenen düzeye ulaşmasını engellemiş görünüyor.
Çorum’da uzun yıllardır balıkçılık yapan Dursun Kaynar, sıcak havaların etkisiyle tezgâhlarına yeteri zenginlikte ürün koyamadıklarını belirterek, “Balıklarımızın büyük bir kısmını dolapta muhafaza ediyoruz. Tezgâha şimdilik vatandaş balık satıldığını bilsin diye az miktarda balık koyuyoruz. Onları da taze tutabilmek için çok fazla buz kullanmak zorunda kalıyoruz. Balık satışlarımız henüz umduğumuz seviyede değil ama havaların biraz serinlemeye başlamasıyla halkımız balığa yönelecektir.” diye konuştu.


Örnek Balıkçılık’ın sahibi Hakan Kaynar (Sol başta), trol yasağının kalkmasıyla birlikte tezgâhlardaki balık çeşidinin zenginleşeceğini belirtti.

“TROLLERİN DENİZE AÇILMASI, BALIK ÇEŞİDİNİ ARTIRACAK”
Bir başka deneyimli balıkçı Hakan Kaynar ise trol denilen küçük tekneler için getirilen av yasağının 15 Eylül’e kadar süreceğini hatırlatarak, bu yasağın sona ermesiyle birlikte daha çok balık geleceğini söyledi.
Hakan Kaynar, “Şu an deniz suyunun sıcak olması, balıkların da dağınıklığına neden oluyor. Trol yasağının kalkması ve onların da denize açılmasıyla beraber özellikle mezgit, barbun ve kalkan gibi kıyı balıkları da çoğalacak.” dedi.


Hitit Gıda Balık Reyonu Şefi Osman Sert (Ortada), “Balık, kar yağınca yenir” algısının kırılması gerektiğini ifade etti.

“BALIK YEMEK İÇİN KAR YAĞMASINI BEKLEMEYİN”
Çorum’da balık denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan Osman Sert ise “Balık, kar yağınca yenir” düşüncesinin yanlış bir algı olduğunu belirterek, balık yemek için en ideal ayların Eylül, Ekim ve Kasım ayları olduğunu kaydetti.
Osman Sert bu konudaki görüşlerini şöyle aktardı:
“Ülkemizde maalesef balığın ancak kar yağdıktan sonra yenilebileceği yönünde yanlış bir algı var. Hâlbuki av yasağının kalkmasıyla birlikte sonbaharın ilk üç ayı balığın en bol, en bereketli ve en ucuz olduğu dönemlerdir. Kar yağmasıyla beraber göç döneminin de başlaması, balığın azalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla sezon başında balıktan geri durmamalı, bence yanlış olan bu algı artık kırılmalıdır.” (Recep SERBES)

TEZGÂHLARDAKİ BAZI DENİZ ÜRÜNLERİNİN FİYATLARI ŞÖYLE
Hamsi: 10 lira
İstavrit: 8 lira
İthal palamut (Tane): 3 lira
Alabalık: 12 lira
Barbun ve Somon: 15 lira
Çupra, Levrek, Kötek ve Karides: 25 lira
Alaska somonu: 30 lira
Kalamar: 40 lira


Dursun Kaynar (Solda), sıcak havaların balık satışlarını olumsuz etkilediğini söyledi.


Arda Balıkçılık çalışanı Mahmut Karslıoğlu, “Sıcak havalardan ötürü buz yetiştiremiyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim