Çorum Valisi Ahmet Kara, 2016 yılının ilk kahvaltılı değerlendirme toplantısını 23 Ocak 2016 Cumartesi günü Emniyet Müdürlüğü’nün yeni binasında yapmış, uzunca bir süredir gündem dışı tutulan “Çorum Havaalanı”nın tamamlanmasının mümkün olduğu yolundaki sözleri ise kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.
Havaalanı konusunu bıkıp usanmadan yıllardır takip eden ÇORUM HABER de, Vali Kara’nın bu açıklamasını 25 Ocak 2016 günlü sayısında, “Vali Kara’dan sevindirici girişim” diye vermişti.
Vali Kara, bu konuda hazırladığı kapsamlı raporu, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım ile Çorum Milletvekillerine ulaştırdı.
Raporun içeriği ile ilgili edindiğimiz bilgiler, havaalanının bitirilmesinin, son derece kolay olduğunu gösteriyor. Zira, gerekli para yalnızca 5.7 milyon lira ve bu parayı Özel İdare tek başına bile sağlayabilir. Kaldı ki, Belediye ve özel sektör de bu doğrultuda katkıda bulunmaya hazır.

Çorum Stol Tipi Havaalanı, 1991 yılında Çorum Valiliği’nin talebi doğrultusunda planlanmış, 1993 yılında Çorum’a 6 kilometre uzaklıkta, Celilkırı mevkiindeki 670.810 metrekare alan, Ulaştırma Bakanlığınca havaalanı yeri olarak tescil edilmişti. Hafriyat çalışmaları ise Köy Hizmetleri ve DSİ’ye ait iş makinaları ile başlatılmıştı.
Havaalanı inşaatı, 1996’da 400 milyar lira (2015 birim fiyatlarıyla 23 milyon 971 bin lira) keşif bedelle Müteahhit Edip Gürcün’e % 13.01 tenzilatla ihale edildi. (347 milyar 971 milyon lira, 2015 birim fiyatlarıyla 20 milyon 852 bin lira) Havaalanında fiziksel gerçekleşme % 24.37 , parasal gerçekleşme ise bugünkü birim fiyatla 4 milyon 312 bin lira oldu.
2015 yılı birim fiyatlarıyla, pist uzunluğu 2.100 metre olan Çorum Havaalanı’nın maliyeti, 20 milyon 852 bin lira. Bunun 4 milyon 312 bin lirası ödenmiş olduğundan, kalan finansman ihtiyacı 16 milyon 540 bin lira.
Çorum’dan Merzifon Havaalanı’na ulaşımı 17 km. kısaltacak yolun yapımı, kamulaştırma ve toplulaştırma sorunları nedeniyle gerçekleşmedi ve ihale iptal edildi. Bu işin ihale bedeli 13 milyon 927 bin liraydı. Bu paranın Çorum Stol Tipi Havaalanı’na aktarılması durumunda, 19 milyon 659 bin liralık finansmanın büyük kısmı karşılanmış olacak ve geriye 5 milyon 732 bin liralık bir ihtiyaç kalacak.
Bu paranın yalnızca Özel İdare kaynaklarından bile karşılanması mümkün. Kaldı ki, Belediye ve özel sektörün de, bu konuda katkıda bulunmaya hazır olduğu biliniyor. Yani, havaalanı altyapı işlerinin tamamlanması hiç zor görünmüyor.
Vali Ahmet Kara, tüm hususların ayrıntılı ve kapsamlı biçimde değerlendirildiği raporunda, gelecekte iller arası küçük uçakların kullanılması veya bölgesel uçuşlar için sanayi ve turizm potansiyeli nedeniyle, yolcu potansiyelinin de artacağı düşünülerek, havaalanı inşaatının yeniden başlatılarak devamının yararlı olacağı kanatine varıldığını da ifade etti.

(ÇORUM HABER, yıllardır olduğu gibi Havaalanı konusunun takipçisi olmaya devam edecek.)


Editör: TE Bilisim