1980’ler ile 1990’ların başları, Çorum’un sanayileşme adına harikalar yarattığı yıllar. Özellikle 1980’lerin ikinci yarısından sonra, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, belirli aralıklarla “Çorum Sorunları” toplantıları düzenliyor ve bu toplantılara Ankara’dan da, bakanlar veya ekonomi yönetiminin üst düzey bürokratları katılıyor.

Ortaya konulan görüşlerin birleştiği temel nokta, “Çorumlu fabrikayı kurar, yeter ki devlet altyapıyı hazırlasın. Özellikle ulaşım altyapısı tamamlansın!” oluyor.

Bu çerçevede, öncelikle “bölünmüş yol” isteniyor, “havaalanı”nın zorunluluğuna vurgu yapılıyor ve o dönemde etüt-projeleri de yapılan Ankara-Çankırı-Çorum-Amasya-Samsun demiryolu hattının yapımına bir an önce başlanması talep ediliyor.

Çorum’un sosyal ve kültürel yönden gelişimi açısından da “üniversite” vazgeçilmez taleplerden biri olarak sürekli zikrediliyor. Şeker Fabrikası’nın yapımı, 1986’da ÇORUM HABER’in etkin kamuoyu oluşturmasıyla gerçekleşme yoluna girdiği için onu saymıyorum.

Bu ana isteklerden “bölünmüş yol”a, ÇORUM HABER’in 1995’teki kampanyasıyla başlandı ve peyderpey gerçekleşti. Hitit Üniversitesi ise, ÇORUM HABER’in tüm çabalarına rağmen 14 yıl gecikmeyle, 1992 yerine 2006’da kurulabildi.

Demiryolu (YHT) ile ilgili etüt-proje çalışmaları devam ediyor ve Başbakan Binali Yıldırım’ın sözüne güvenerek, 2023 yılına kadar tamamlanmasını umutla bekliyoruz.

Havaalanı ise, 1991’de başlanıp 1996’da ihale edilmiş, fiziki olarak % 24,37 seviyesine geldikten sonra yarıda bırakılmış bir proje. Yani, Çorumlu’nun durup dururken “isterim” diye ortaya attığı bir talep değil. Bölgenin girişimci ruhuna, yatırım iklimine ve sanayi altyapısına sahip kenti Çorum’un, ekonomik gelişimini sürdürebilmesi için en “olmazsa olmaz”lardan biri.

Başbakan Binali Yıldırım’ın Çorum konuşmasından sonra, yerel yönetimler ve iş dünyasının işbirliğiyle havaalanını yapmaya yönelmekten daha doğal bir şey de olamaz. Elbette Çorum’u sevenler ve Çorum’un geleceğini düşünenler açısından…

İnşaatı yarıda kalan havaalanının Celilkırı’ndaki yeri, büyük oranda Özel İdare’ye ait. Dolayısıyla, yerel yönetimler-halk işbirliğiyle havaalanını yapıp işletilmek üzere Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne devretmekte, elbette ki etik bir sorun yok.

Çorum halkı, ezici çoğunluğuyla, Çorum’un havaalanını hak ettiğine ve -devlet yapmıyorsa- iş dünyasının katkısıyla gerçekleştirilebileceğine inanıyor. Bu anlayış içinde, herkesin maddi-manevi bu imeceye katılmasında “yüksek Çorum yararı” bulunuyor.

NOT: Bu yazı, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün açıklamalarından önce kaleme alınmıştır. Elbette, söylenecek daha çok sözümüz vardır.