Kentin en büyük halk pazarlarından biri olan Çarşamba Pazarı, dün durgun bir hafta geçirdi. Aşırı sıcaklarla birlikte Ramazan ayının rehavetinin aşılamamış olması, yurttaşları pazar alışverişine çıkmaktan alıkoydu.
Yurttaşların alışverişe çıkma konusundaki isteksizliği ve buna bağlı olarak yaşanan durgunluğa aşırı sıcaklar da eklenince, pazar esnafı serin gölgelikler bularak uyumayı tercih etti.
Tezgâhının başında uyanık yakalayabildiğimiz ve görüşlerini sorma fırsatı bulabildiğimiz pazarcılar ise Çarşamba Pazarı’nın eski canlılığını çoktandır yitirdiğini dile getirdiler.


ÇORUM HABER, 40 dereceye yaklaşan sıcaklık ve “işsizlik” nedeniyle bunalan pek çok pazarcıyı uyurken görüntüledi.


“HER ŞEYE RAĞMEN İÇ PİYASALAR CANLI”
Çarşamba Pazarı’nda “Çiftlikten halka, taze yumurta” sloganıyla tezgâh açan Kerep Aksungur, Ortadoğu’daki sıcak gelişmeler ve Rusya’yla aşılmaya çalışılan kriz ortamında her şeye rağmen iç piyasanın canlılığını koruduğunu savundu.
Mustafa Barlık isimli müşteri ise alışverişini mümkün olduğunca semt pazarlarından yapmayı tercih ettiğini dile getirerek, “Pazarın bugünkü sakinliği benim işime geldi. Rahat rahat alışverişimi yapıyorum.” dedi.


Kerep Aksungur, her şeye rağmen iç piyasanın canlılığını koruduğunu söylerken, Mustafa Barlık isimli müşteri, “Semt pazarları her zaman iyidir.” dedi.

CAN SIKINTISINI AŞMAK İÇİN TORUNUNUN SAÇLARINI ÖRDÜ
Çarşamba Pazarı’nda torunları Ezgi ve Cuma Mert ile birlikte tezgâh açarak marul, maydanoz gibi yeşillik satan Nazmiye Gülü, durgunluktan yakındı.
Nazmiye Gülü, yaşadığı can sıkıntısını torunu Ezgi’nin saçlarını örerek gidermeye çalıştı.


Nazmiye Gülü, torunu Ezgi’nin saçını örerken…

“SATTIĞIMIZ KARPUZUN RENGİ GİBİ KAN AĞLIYORUZ”
Uzun yıllardır semt pazarlarında esnaflık yapan karpuzcu Serdal Can ve Serkan Sarıoğlu, Çarşamba Pazarı’nın en büyük handikaplarından birinin park sorunu olduğunu dile getirerek, “Aracını park edecek yer bulamayan vatandaş, pazara gelemiyor. Terminalin kalkması köylünün de pazardan ayağını kesti. Bu pazar artık sadece emekliler ve mültecilerin uğrak yeri hâline geldi. Onların yaptığı alışveriş de maalesef bizim emeğimiz korutmuyor. Tabiri caizse tüm pazar esnafı olarak, sattığımız karpuzun rengi gibi kan ağlıyoruz” diye konuştular.
Pazar alışverişine çıkan ve kendisinin “Alacalı yağlı dede” nâmıyla bilindiğini aktaran Hacı Sabri Salın ise “Ben 52 yıldır yurtdışında yaşıyorum. Şu pazara bakıyorum da vallahi her şey bedava… Bizim memleketimiz cennet gibi… Her şey çok bol ve ucuz.” şeklinde görüş belirtti.


Serdal Can (Sağ başta) ve Serkan Sarıoğlu, Sabri Amca’yı karpuz ikram etmeden göndermediler.

“RUSYA’YLA KÜSÜLÜR MÜ?”
Selim Kayış isimli yumurtacı ise Çarşamba Pazarı’ndaki durgunluğu, Rusya’yla yaşanan uçak krizi sonrası bozulan ilişkiler ve bu ilişkilerin yeni yapılan anlaşmalara rağmen henüz onarılamamış olmasına bağladı.
2,5 liraya bile yumurta sattığını ancak müşteri olmadığını kaydeden Kayış, “Rusya ile küsünce ihracat azaldı. Bu durumdan hem üretici, hem esnaf olumsuz etkilendi.” dedi.


Selim Kayış, “Rusya ile küsmek akıl işi mi?” dedi.

“ÇARŞAMBA PAZARI BİTTİ”
Üzüm satıcısı Yaşar Eldem ise Çorum’daki tüm semt pazarlarının kapalı hâle dönüştürülmesini talep ederek; “Buğday Pazarı, Oto Pazarı ve Terminal’in bu bölgeden taşınmış olması Çarşamba Pazarı’nı bitirdi. Köylü de iş zamanı olduğu için pazara çıkamıyor. Anlayacağınız, burada işler tamamen düştü.” dedi.


Yaşar Eldem, tüm semt pazarlarının kapalı hâle getirilmesini istedi.
Editör: TE Bilisim