Türkiye’de başlattıkları tanıtma seferberliğine ilk olarak Çorum’da başladıklarını dile getiren yapımcı Fikret Yıldırım, Çorum’un birçok tarihi özellikleri, doğa güzellikleri ve yöresel özellikleri ile ilgili düşüncelerinin neler olduğunu Vali Kılıç’a yöneltti.

İllerin tanıtımının çok önemli olduğunu belirten Vali Kılıç, “Tanıtımın diğer müesseselere etkisi de açıktır. Bizim de bu konuda ilimizi tanıtabilmek adına Üniversite ile yürüttüğümüz bir çalışma var. Dünya medeniyetinin beşiği Türkiye, Anadolu coğrafyasında da bizim Hattuşa vardır. Dünya miras listesinde olan 16 yerleşim biriminden birisi olan Hattuşa’nın bilinmesi gerekiyor. Hattuşa’da 5 bin yıldır yaşayan çok otantik eserler var. Halen ayakta olan eserler bilinmeyi, tanınmayı bekliyor ve bununla beraber kültürüyle, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserleriyle, yazılı olmayan kültürel mirasıyla, yaylalarıyla geniş turizm değerleri olan bir il var. Biz bu ilin tanıtımını yapmak istiyoruz” dedi.

İl dışında yaşayan 1,5 milyon Çorumlunun bulunduğunu ve bunların her birisini Çorum’un bir kültür elçisi olarak gördüklerini kaydeden Kılıç, “Her birinin kendi bulundukları yerlerde kendi çevrelerinden başlayarak ilimizi tanıtmalarını bekliyoruz. Bununla beraber de “Komşunu Al da Gel Seferberliği” içerisinde muhakkak senede bir kez ilimizi ziyaret etmelerini ve her ilimizi ziyaretlerinde arkadaşı, komşusu, birilerini de alıp gelmelerini bekliyoruz.

Kamuoyunun bilmediği Çorum’da 3 bin yıldır kesintisiz çalışan dünyanın ilk barajı olan Hitit Barajı var. Hititlerin kurduğu ve kurulduğu günden beri sürekli su toplayan ve topladığı su ile de tarım arazilerini sulayan bu baraj yeni açığa çıkarıldı ve onun yanına DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Hitit kültürünü yaşatabileceğimiz, Hitit arabalarıyla seyahat edebileceğimiz, Hitit mutfağından lezzetler tadabileceğimiz bir proje yapılıyor.

Çorumlu gençlerimizin her biri ilimizin varlıklarına ve potansiyeline haizler. İyi eğitimli bir yeni nesil geliyor. Onlar aldıkları eğitime paralel olarak üzerinde yaşadıkları toprakların tarihini, kültürünü çok iyi bilip elinden gelen gayreti gösteriyorlar” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim