Hitit Akademi Derneği’nin bu haftaki konuğu, Hitit Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. İlknur Taş oldu.
Programın moderatörlüğünü yapan Hitit Akademi Derneği Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Halil İbrahim Aşgın, Hititlerin bu coğrafyanın tarihi ve sosyolojisi üzerinde önemli izlerinin olduğunu söyledi.
Doç.Dr. İlknur Taş ise konuşmasında, Hattiler’in, Anadolu’da yaşayan adlarını bilinen en eski halk olduğunu, onların zamanında Anadolu’ya yavaş yavaş göç eden ve İndo-Avupai dil ailesine mensup bir dil kullanan Hititler’in de, tarihte ilk kez Anadolu toprakları üzerinde uzun yüzyıllar boyu süren büyük bir imparatorluk kurduklarını ve köklü bir medeniyete sahip olduklarını anlattı.
Doç.Dr. İlknur Taş, özetle şu bilgileri verdi:
“Hitit Kültürü dediğimiz kültürün temellerinin, Anadolu coğrafyasında çok daha eski zamanlarda atıldığını bilmekteyiz. Aynı şekilde bugün ‘Anadolu Kültürü’ olarak adlandırdığımız kültürün temellerinin de; Hitit ve çok daha öncesindeki Hatti ve diğer Tunç Çağı Kültürleri döneminde atılmış olması bizi şaşırtmamalıdır.
Çağlar boyunca birbirini etkileyen kültürler, aynı zamanda sonraki yüzyılları hatta bin yılları dahi etkileme gücüne sahiptir.
Hititler’in, günümüz Anadolu kültürüne olan yansımaları pek çoktur:
Anadolu’daki kent ve bazı coğrafi isimler, surlardaki kapı adları, Selçuklu ve Osmanlı devirlerindeki tımar ve zeamet gibi sistemler, beşik kertmesi ve evliliğin ilk adımı olan kız isteme, söz kesme ve nişanlılık safhaları, iç güvenlik, İslam Dünyasında kurban sunma ritüeli sırasında yapılan el verme hareketi ve geleneksel Anadolu kıyafetlerindeki benzerlik gibi; Hitit kültür dünyasını oluşturan pek çok öğe, bugünün Anadolu kültürünün de vazgeçilmez bir parçasıdır.
(Selda FINDIK)
Editör: TE Bilisim