Dünya Veteriner Hekimler Birliği tarafından alınan karar doğrultusunda, her yıl nisan ayının son cumartesi günü "Dünya Veteriner Hekimler Günü" olarak kutlanıyor.
30 Nisan günü kutlanan Veteriner Hekimler Günü’nün bu yılki teması, “Tek sağlık yaklaşımı ve sürekli eğitim” olarak belirlendi.
Çorum Veteriner Hekimler Odası yöneticileri, Atatürnk Anıtı’na çelenk sunarak saygı duruşunda bulundular.

TEK SAĞLIK KONSEPTİ
Oda Başkanlığı’nın bu gün nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada ise, tek sağlık konseptinin, özellikle son yıllarda ortaya çıkan yeni zoonotik hastalıkların insan, hayvan ve çevre sağlığı ile uluslararası ticaret ve ekonomi üzerine oluşturduğu küresel etkilere bağlı olarak ABD ve AB’deki girişimler sonucu gündeme geldiği vurgulanarak, “Tek dünya tek sağlık yaklaşımı; insan,hayvan ve çevrenin optimal sağlığı ile yerel, ülkesel ve küresel olarak çalışan değişik disiplinlerin işbirliği faaliyetleri olarak önem kazanmıştır.” denildi.

HAYAT BOYU EĞİTİM SİSTEMİ
Açıklama şöyle devam ediyor:
“Gelişmiş ülkelerin eğitim politikası ve planlamalarında; kalite, verimlilik ve fayda-zarar analizleri temel alınmaktadır. Aynı zamanda; ülke öncelikleri doğrultusunda hayat boyu eğitim felsefesini kabul eden bir eğitim sistemi oluşturulmaktadır. Ne yazık ki eğitim sistemimizde bu kriterlerin dikkate alındığını söylemek pek mümkün değildir. Gerekli araştırma ve altyapı çalışmaları yapılmadan kurulan fakülteler, hesaplanmadan arttırılan öğrenci kontenjanları, veteriner hekimlik mesleği görev alanlarına müdahale eden meslek gruplarının karmaşası gibi sorunlar artarak devam etmektedir.

DEĞİŞEN ŞARTLARA UYUM
Veteriner Hekimlik saygın ve stratejik bir meslektir. Her geçen gün sorumluluklarımız artmakta ve değişmektedir. Bu nedenle Veteriner Hekimliği mesleğine hizmet eden başta Üniversitelerimiz olmak üzere tüm kurumların dünyadaki değişen şartlara ve yeniliklere uyum sağlamaları, biz veteriner hekimlerin de birey olarak yaşam boyu eğitim kuralını kabullenmemiz de kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.

SAĞLIK ALANINDA AYRIŞTIRMA
Gelişmiş dünyada, insan ve hayvan sağlığı alanında ortak çalışmalar artarak devam ederken, ülkemizde, ayrıştırma çabaları sergilenmektedir. Sağlıkla ilgili yapılan çalışmalarda, sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili iyileştirmelerde, hayvan sağlığı alam ve veteriner hekimler hariç tutulmaktadır. Oysa, insanlarda görülen hastalıkların % 61’i hayvan kökenlidir. Yeni ortaya çıkan hastalıklarda bu oran %75’dir. Bu nedenle, insan sağlığı ve hayvan sağlığı alanlarmdaki çalışmaların ayrı ele alınması mümkün değildir. Gelişmiş dünya bunun farkındadır. Ve bizler de bunun farkına varmalıyız.

UZMANLIK EĞİTİMİ
Tıp, diş hekimliği ve eczacılıkta uzmanlık eğitimi yapılırken sağlık sınıfı içerisinde yer alan Veteriner hekimlikte uzmanlık eğitimi başlatılamamıştır. YÖK yasasında yapılan değişikliğe rağmen Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Yönetmeliği 2 yıldır tüm hazırlıkların tamamlanmasına rağmen hala yayınlanamamıştır. 30 yıldır yapılamayan ‘Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Eğitimi’ ile ilgili hazırlanmış olan Yönetmeliğin vakit geçirmeden yayınlanması gerekmektedir.

MESLEKLERİN SERBEST DOLAŞIMI
AB uyum çerçevesi kapsamında yürütülen ‘Mesleklerin Tanınması’ ve ‘Mesleklerin Serbest Dolaşımı’ konulu çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar, AB katılım öncesinde, sürekli eğitimi ve bu konudaki yasal düzenlemelerin yapılmasını daha da önemli hale getirmektedir.
Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı bünyesinde veteriner hekim sayısı her geçen gün azalmış, var olan veteriner halk sağlığı ile ilgili birimler de kapatılmıştır. Bunların yanında sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili düzenlemelerde, her nedense anlaşılmaz bir tavırla veteriner hekimler hep mağdur edilmiştir.
Gelişmiş dünya ülkelerinde veteriner hekimlere verilen değerin, Ülkemizde de verileceği günlerin gelmesi umudunu taşıyoruz.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim