HAMİLELİKTE BİTMEYEN BULANTILARA DİKKAT

Hamileliğin ilk belirtisi olan mide bulantısı konusunda uzmanlardan uyarı geldi. Hamileliğin ilk 12 haftasında mide bulantılarının normal olduğuna dikkat çeken uzmanlar 12 hafta sonrasındaki şiddetli bulantıların başka hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekiyor.

Kesin bir kural olmamakla beraber hemen hemen her anne adayı, gebeliğin ilk 3 ayını az veya çok mide bulantılarıyla geçirir. Özel Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü uzmanlarından Op. Dr. Günnur Yüce, mide bulantılarının ilk 3 ayda normal olmasına karşın 3 aydan sonra devam eden kusmalarda, diğer hastalıkların araştırılması gerektiğini vurguladı. Dr. Günnur Yüce, "Özelikle çok şiddetli olan ve tedaviye zayıf cevap veren 12 haftadan sonraki kusma ve bulantılarda; hepatit, safra kesesi taşı, safra kesesi iltihabı, mide ülseri, hipertiroid, şeker hastalığı, beyin tümörü gibi hastalıklar da araştırılmalı" dedi.

NASIL TEDAVİ EDİLMELİ?

Öncelikle hafif bulantılarda anne adayının bulantılarla kendisinin başa çıkması gerektiğini anlatan Dr. Yüce, tedavi yöntemlerini şöyle anlattı: "Gebe önce beslenmesini ve yaşam tarzını düzenleyerek ilaçsız olarak bulantılarla baş etmeyi öğrenmeli. Buna rağmen hayat kalitesini olumsuz etkileyen inatçı bulantılarda ayaktan ilaç tedavisine geçilmelidir. Eğer ayaktan ilaç tedavisine cevap vermezse serum tedavisine başlanır. Öncelikle bu durumun gebelikte normal olduğu kabul edilmeli ve hastalık olarak görülmemeli. Yatağın başında leblebi, tuzlu kraker gibi gıdalar hazır bulunmalı ve yataktan kalkmadan az miktarda yenmeli. Günlük öğünler az ve sık yapılmalı. Sıvıları aç karnına almamalı. Yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durmalı. Bulantım var diyerek evde yatmak yerine açık havada yürüyüşler ve arkadaşlarla sosyalleşmek iyi gelecektir."

TEDAVİ EDİLMEMESİ BEBEĞE ZARAR VERİR

12 haftadan sonra devam eden şiddetli mide bulantılarında anne adayının tedavi edilmemesi bebeğin gelişimini olumsuz etkiliyor.

Özel Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Op. Dr. Günnur Yüce; "Yeterli düzeyde tedavi edilmeyen bulantı ve kusmalarda, annede kilo kaybı, sıvı elektrolit dengesizlikleri, idrar yolu enfeksiyonları, besin ve vitaminlerin yetersiz alınmasına bağlı olarak bebekte gelişme geriliği oluşmaktadır" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim