Hamamözü, Çorumlular için “kaplıca beldesi”…
Hamamözü’nü görmemiş Çorumlu yok gibidir. Hemen herkes en az bir kez Hamamözü’ne gitmiş, şifalı kaplıcasından istifade etmiştir. Zira, Çorum’a ulaşımı çok kolaydır. Hele de, Laçin, Yeniçamlıca gibi yerleşim birimlerine neredeyse yürüme mesafesindedir.
Çorumluların pek çoğu, Hamamözü’nün Amasya’ya bağlı olduğunu da bilmezler.
Yine, Hamamözülüler de, resmi işlemleri olmasa, Amasya’ya bağlı olduklarını bilemeyecek durumdadırlar.
Zira, her türlü ekonomik, sosyal, kültürel ilişkileri Çorum’ladır.
Adeta Çorum’un bir parçası gibidir.



BURHAN ÇINAR PLATFORM OLUŞTURDU
1980’lerde Çorum’da okul müdürlüğü de yapmış olan ve 1987’de Sabah Gazetesi’nin “Vatandaş Ali Bey” projesi ile Türkiye çapında ünlenen Hamamözü kökenli eğitimci-gazeteci Burhan Çınar, öteden beri Hamamözü’nün Çorum’a bağlanması gerektiğini savunanlardandır.
İstanbul’da yaşayan Burhan Çınar, şimdi de “Hamamözü Yüksek İstişare Konseyi” adı altında bir platform oluşturarak, Hamamözü’nü kalkındırma projelerini kamuoyuna açıkladı.
Hamamözü’nün idari bağlantısının, öncelikle üzerinde durulması gereken nokta olduğunu belirten Burhan Çınar, Hamamözü’nün Çorum’a bağlanmasını şu gerekçelerle savunuyor:

“ÜVEY EVLAT DURUMUNDA”
“Coğrafi konum olarak Hamamözü’nün Amasya ile hiçbir ilgisi yoktur. Amasya'ya 90 km uzaklıktadır ve ulaşım olarak da Gümüşhacıköy, Merzifon ve Suluova ilçelerinden geçmek zorunluluğu vardır. Bu konumda Türkiye'de başka bir ilçe daha yoktur. Üstelik direkt ulaşım aracı da yoktur. Halbuki Hamamözü ekonomi olarak tüm ihtiyaçlarını 45 km mesafedeki Çorum'dan karşılar. Günün her saatinde Çorum'a minibüsle gidip gelinmektedir. Sağlık ve hastane olarak da Çorum'a bağımlıdır. Çünkü çok yakındır.
‘Gözden ırak olan gönülden de ırak olur’ atasözü gereği Hamamözü üvey evlat durumundadır. Bu nedenle Hamamözü köyleri ile birlikte mutlaka Çorum'a bağlanmalıdır.”

SERACILIK, ARICILIK, BESİCİLİK
Burhan Çınar, Hamamözü’nün kalkınması için seracılık, arıcılık ve meyveciliğin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Kaplıcaların ayağından boşa akan kullanılmış sıcak su kaba arıtmaya tabi tutulduktan sonra biraz takviye ısı verilerek seraların ısıtmasında kullanılmak suretiyle yılın her mevsiminde taze sebzecilik- çiçekçilik yapılabilecek durumdadır. Çorum ve Amasya ili nüfusunun ihtiyacı karşılanabilir.” İfadesini kullandı.
Hamamözü’nün 6 km. yarıçaplı bir çember şeklinde çam ormanlarıyla, sıra dağlar ve yaylalarla kaplı olduğunu vurgulayan Çınar, ortamın arıcılık, tavukçuluk ve besiciliğe uygun olduğunu savundu.

HAMAMÖZÜ ELMA DEPOSU
Burhan Çınar, meyvecilik konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı:
“Hamamözü bir elma deposudur. 1958-1960 yılları arasında dikilen 20 bin elma ağacı yetiştikten sonra toplam yılda 300 ton elma verirken, üreticiler elmayı pazarlayamadığından soğuk hava deposu ve değerlendirme fabrikaları olmadığından derelere yıllarca dökülmüş ve elmacılık terk edilmiştir. Bu gün az miktarda elma tarlası bulunmaktadır. Elmacılık Hamamözü’nde yeniden özendirilmelidir.
Ülkemizde ve dünyada ceviz önemli bir tüketim maddesidir. Ancak Hamamözü iklim olarak ceviz fidesi yetiştirilmesine uygundur. Bu konuda devlet tarafından gerekli eğitim verilerek hayatiyet kazandırılmalıdır.”

KIŞ VE YAZ SPORLARI, TURİZM VE AVCILIK
Burhan Çınar’ın kış sporları, turizm ve avcılık konusundaki önerileri de şöyle:
“Saray dağı ve yaylalar kayak ve avcılık konusunda değerlendirilebilir. Saray dağı yazın çadır turizmine açılabilir. Kavaklıkuzu mevkii (Kürdin) paralı avlanma sahası olarak Türkiye' de benzeri olmayan çok geniş vadilere sahiptir. Üstelik dağlarda yaban domuzları, kurt, tilki, tavşan bulunmaktadır
Kaplıca turizmine yönelik konaklama yerleri, devre mülkler yapılabilir. Bu konuda devlet teşviki esastır.
Çevre il ve ilçe spor kulüpleri arasında koordinasyon kurularak spor kamp tesisleri ve sahaları yapılabilir, spor müsabakaları yapılması sağlanabilir. Açık yüzme havuzları yapımı mümkün olabilir.”
(Selda FINDIK)
Editör: TE Bilisim