Halter Federasyonu Başkanı olarak Türk halterine altın çağını yaşatan hemşehrimiz Kenan Nuhut, halter tarihinde en genç dünya rekortmeni olan, 46 kez dünya rekoru kıran, 3 kez Olimpiyat Şampiyonu olan, 8 kez Dünya Şampiyonluğu elde eden ve Time dergisine kapak olan, Cep Herkülü lakaplı Naim Süleymanoğlu’nu kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

Kenan Nuhut, konuya ilişkin açıklamasında şyöyle dedi:

“Naim Süleymanoğlu, 1986 yılında ülkemize geldi. O dönemde ben Halter Federasyonunda Genel Sekreter olarak görev yapıyordum. Bu millet O’nu bağrına bastı. Naim Süleymanoğlu, ülkemiz için çok büyük bir kazançtı. Bu devletin, milletin ona verdiğini ziyadesiyle ödemeye çalışan milliyetçi bir ruha sahip üstün bir sporcuydu. Dünyada, son yüzyılın, tüm branşlar için söylüyorum en büyük, en başarılı sporcusu ilan edildi.

O’nun dünyadaki unvanı ‘Küçük Dev Adam’dı. O’nu dünyada tanımayan hiç kimse yoktu. Naim, bu ülke adına önüne konulan bütün imkânları elinin tersi ile iten bir sporcuydu.

Dünya devleri, başta Amerika olmak üzere kendi ülkeleri adına yarışması için kendisine o kadar maddi imkânlar sundular ki, Naim bu tekliflerin hiç birini kabul etmedi.

Şimdi bu büyük sporcuyu kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Naim Süleymanoğlu’nun kaybı sadece Ülkemiz değil dünya sporu adına büyük bir kayıptır. Dünya sporu büyük bir dev adamı kaybetmiştir.”

Kenan Nuhut, 1988 Seul Olimpiyatları öncesinde yaşananları da şöyle anlattı:

“Naim, Olimpiyatlar öncesinde neredeyse kusursuz bir şekilde çalışıyordu. Ancak Seul'den hemen önce korkunç bir şey oldu. Söylemek üzere olduğum şey, tarihte bir ilk olabilir; Naim'in o sırada ciddi bir hastalığı vardı. Onu GATA'ya getirip yoğun bakıma aldık. Doktorlar, bu şartlar altında Olimpiyatlara katılmasının ciddi şekilde tehlikeli olacağını söyledi. Naim ise buna şiddetle karşı çıkıyordu.

O dönemin Halter Federasyonu Başkanı Arif Nusret Say ‘Olimpiyat Oyunlarından çok sen bizim için daha önemlisin’ dediği halde hiç kimseyi dinlemedi. Doktorların muhalefetlerine rağmen Naim, çalışmaya devam etti. Bu halde iken, Seul'deki 1988 Olimpiyat Oyunlarına katıldı.

Bu olimpiyatlarda Süleymanoğlu 60 kg koparmada sırasıyla 145 kg, 150.5 kg, 152.5 kg, silkmede 175 kg, 188,5 kg, 190 kg, toplamda da 320 kg, 339 kg, 342.5 kg kaldırarak 6 dünya 9 olimpiyat rekoru kırarak muhteşem bir zafer elde etti ve böylece Türkiye’ye olimpiyatlar tarihinde güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu oldu.” (Haber Merkezi)

“Cep Herkülü” Çorum’da…

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu, “Cep Herkülü” Naim Süleymanoğlu, 1997 yılı başlarında Çorum’a gelmiş, Çimento Fabrikası Lokali’nde verilen yemekte, dönemin Çorum Valisi Mustafa Yıldırım, Belediye Başkanı Prof.Dr. Arif Ersoy ve Halter Federasyonu Başkanı Kenan Nuhut tarafından kendisine plaket verilmişti. (Ali ALAKOÇ albümünden)

Editör: TE Bilisim