Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı bünyesinde ülke genelinde başlatılan ve Akciğer Kanseri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla uygulanan proje kapsamında Pembe Hanım Kanserli Hastalar Dayanışma Derneği tarafından Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’na bağışlanan koca ciğer maketi, Çorum’da vatandaşlara sergilendi.
Türkiye’nin 81 ilini gezen ciğer maketi ilimizde de büyük ilgi gördü. Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün açtığı stantta vatandaşa akciğerin çalışma prensibi ve akciğer kanserini tetikleyici maddelerle ilgili bilgi verildi. Ayrıca stant içinde karbonmonoksit ölçümü yapılarak diğer kanserler ve hastalıklar konusunda da bilgi verici broşürler dağıtıldı.
Çorum’da Saat Kulesi başka olmak üzere Göğüs Hastalıkları Hastanesi bahçesinde de yapılan tanıtım etkinliğinde ziyaretçiler dünyanın tek taşınabilir, şişirilebilir ve gezdirilebilir akciğer maketi Koca Ciğer’in içinde dolaşarak, akciğeri yakından inceleme, solunum sistemi fonksiyonları ve akciğer hastalıkları hakkında daha fazla bilgilenme imkanı buldu.
Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Birimi ve KETEM birimi personeli tarafından stant ve kanser konulu pankartlar açılarak “Kanser ve Taramalar, KOAH, Astım ve Sigaranın Sağlığa Zararları” konulu el broşürleri dağıtıldı. Vatandaşların taramalarını yaptırmaları için KETEM’e edildiği etkinlikte Sağlıklı Yaşam Aracı’ndaki televizyondan “Akciğer Kanseri nedir? Tanı ve Tedavi Yöntemleri ve KOAH’’ konulu slayt yayınlandı.
Konu ile ilgili yapılan açıklamada “Akciğer Kanseri’nin % 80-90’ının nedeni “SİGARA” kullanımıdır. Sigaranın bırakılması halinde Akciğer kanserine yakalanma riski önemli ölçüde azalmaktadır. Sigara kullanmak ve sigara içilen ortamda bulunmak Akciğer Kanseri’nin en önemli nedenidir. Dünya sağlık Örgütü’ne göre Akciğer Kanseri, tüm dünyada kanser türleri arasında, erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türüdür. Akciğer Kanseri Dünyada her yıl ortalama 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır” denildi.




(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim