Yapılan etkinlikle ilgili bilgi veren Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nuriye Büyükkayacı Duman, etkinlik kapsamında AHL Park AVM’de Pazartesi ve salı olmak üzere 21 Mayıs tarihine kadar çalışmaların devam edeceğini etkinlik kapsamında “su ve Sağlık”, “Kanserden korunma ve taramalar”, “Sağlık için hareket et”, “Hipertansiyondan korunma”, “Obezite” konularında bilgiler verileceğini ifade etti. Büyükkayacı Duman aynı zamanda ilkokullarda başlatılan etkinliklerde de “ağız sağlığı”, “Kişisel hijyen”, “Sağlıklı Beslenme”, “Okulda Diyabet” konularında liselerde de “Su ve Sağlık”, “Kolorektal kanserden Korunma” konularında bilgiler verileceğini anlattı. 
Doç. Dr. Gülay Yılmazel de konuşmasında halk sağlığının örgütlenmiş toplumsal çalışmalar aracılığı ile hastalıkları önleme, yaşamı uzatma, ruhsal ve fiziksel sağlığı ve yeterliliği geliştirme bilim ve sanatı olduğunu kaydetti. Geçmişte halk sağlığının gündeminde enfeksiyon hastalıklarının geniş yer tutarken günümüzde ise bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların bir epidemi haline dönüştüğünü ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre küresel düzeyde yılda 41 milyon insanın bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini anlatan Doç. Dr. Gülay Yılmazel, bu ölümlerin 18 milyonunun kardiyovasküler hastalıklar, 9 milyonunun kanserler, 4 milyonunun solunum sistemi ve 1.5 milyonunun diyabet nedeniyle olduğunu vurguladı. 
Türkiye’nin hastalık yükü çalışmasında ülkenin bulaşıcı olmayan hastalıkların artan etkisi ile karşı karşıya olduğunu gösterdiğini söyleyen Yılmazel, Türk toplumunun üçte birinin de obez olduğunu dile getirdi. 
Kronik hastalıklara zemin hazırlayan 4 temel risk faktörü bulunduğunu belirten Yılmazel bunların tütün ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme olduğunu, hastalıklardan korunmanın temel prensiplerinden birinin risk faktörlerinden uzak durmak olduğunu anlattı. 
Tüm koruyucu prensiplerin temelinde sağlık okuryazarlığının önemli bir yer tuttuğunu belirten Yılmazel, bu yıl başlayıp önümüzdeki dönemlerde de devam ettirilmesi planlanan “Halk Sağlığı Sokağı” etkinliklerinin toplam ve öğrenci tabanlı olarak yürütüldüğünü, bu etkinliklerin amacının halk sağlığı ve koruyucu hekimlik uygulamalarının değerini topluma benimsetmek, toplumun sağlık okuryazarlığı düzeyini artırdığını dile getirdi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim