Merkez Toplum Sağlığı Merkezi ekipleri tarafından bağlı bulunulan birinci öncelikli yerleşim birimlerinde vatandaşlara ‘Tedbir, Kontrol, Müdahale’ ana temasında eğitim verildi.
Eğitimlerde hastalığın bulaşma yolları, belirtileri ile tedbir ve kontrol yollarına değinilirken, eğitimlerde uygun yerlere afişler asılarak broşür dağıtıldı.
Vatandaşlara Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı hakkında genel bilgi verilerek hastalığın belirtilerinin anlatıldığı eğitimde kene ısırması veya kene ile temas halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması istendi. Hastalığın ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik, karın ağrısı, belirgin iştahsızlık, kusma, ishal gibi belirtilerine değinilen eğitimlerde korunma ve kontrol için şu bilgilere yer verildi;
“Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir. Kenelerin vücuda gireceği açıklıklar kapatılmalıdır. Vücut kene yönünden sık sık kontrol edilmelidir. Özellikle göğüs çevresi, kulak arkası, diz arkası, koltuk altları, ense, saç dipleri ve kasıklar kontrol edilmelidir. Özellikle bebek ve çocuklar kırsal alan ziyaretinden sonra kontrol edilmelidir.
Vücut üzerinde keneler öldürülmemeli patlatılmamalı çıplak el ile dokunmadan en kısa sürede, varsa eldiven, bir bez parçası gibi şeylerde ile tutarak çıkartılmalıdır. 10 gün içinde KKKA yönünden şikayetler gelişirse mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. KKKA pozitif İnsanların ve hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemelidir”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim