Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Haftası nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi.

Saat Kulesi önünde düzenlenen etkinliklerde Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından çeşitli stantlar açılarak vatandaşa halk sağlığının önemini anlatan tanıtım faaliyetleri gerçekleştirildi.

Çocuklara balon, su, kalem gibi hediyelerin dağıtıldığı, büyüklere ise Karbonmonoksit Ölçümü, Vücut Kitle İndeksi ölçümünün yapıldığı programda kalp ve kanser hastalıkları konusunda bilgilendirici broşürler de dağıtıldı.

Halk Sağlığı’nın koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırarak eğitimler düzenleyip toplum bilincini artarmak, hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek gayesiyle bireyi sağlıklı ve üretken bir şekilde tutarak toplumsal gelişmeyi sağlamayı hedeflediği belirtilen etkinliklerde çalışmalarla ilgili bilgiler verildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Aile Sağlığı Merkezlerimizde daha anne karnında iken başlayan koruyucu sağlık hizmetleri, aşılama, erken teşhis ve tarama, büyüme ve gelişmenin izlenmesi v.b faaliyetlerle devam etmekte ve bir ömür boyu sürmektedir. On üç ayrı hastalık yapıcı etkene karşı sürdürülen ve dünyanın en kapsamlı aşılama programlarından birisi olan ulusal aşı programı ile ülkemizde yılda yaklaşık 40 milyon doz aşı, %97 gibi dünyanın en yüksek bağışıklama oranlarından biriyle geleceğin güvencesi çocuklarımıza uygulanmaktadır. Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede hedef, hastalıkların ortaya çıkışını engellemektir. Erken uyarı ve izleme sistemi sayesinde 7 gün 24 saat boyunca bulaşıcı hastalıklara yönelik izleme yapılmakta, herhangi bir salgın tehlikesi durumunda süratle harekete geçerek salgın kontrol çalışmalarına başlanmaktadır.

Sağlığın temel unsurlarından olan içme ve kullanma sularının güvenilir olması için tespit edilen odak noktalardan her ay düzenli aralıklarla alınan numunelerden yapılan tahlillerle içme ve kullanma sularının güvenliği takip edilmektedir. Tercih ettiğimiz yaşam tarzı sağlığımızı şekillendirir. Birçok hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenmek, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sigara ve alkolden uzak durmak gereklidir. Ulusal programlarımız doğrultusunda sağlığımızı tehdit eden risk faktörlerine karşı vatandaşlarımızla birlikte mücadele edilmektedir. ALO 171 sigara bırakma hattı 7 gün 24 saat esası ile danışmanlık hizmeti vermekte ve dileyen vatandaşlarımıza sigara bırakma polikliniklerinde danışma ve ücretsiz ilaç desteği verilmektedir. ALO 191 hattı ile de uyuşturucuyla mücadeleye destek verilmektedir. Dünyadaki gelişmiş ülkelerle aynı şekilde üç kanser türü (meme, rahim ağzı, kalın bağırsak) için erken teşhise yönelik KETEM lerde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz tarama yapılmakta ve kanserden korunmaya yönelik eğitimler aralıksız sürdürülmektedir.”

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim