Çorum eski İl Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olduğu iddiasıyla Çorum Sulh Ceza Hakimliği tarafından 20.10.2016 tarihinde tutuklanarak Çorum Cezaevi’ne konulmuştu.

Halil İbrahim Doğan’ın Avukatı Sadık Eral’ın verdiği bilgiye göre soruşturmayı yürüten Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı, Halil İbrahim Doğan’ın en son görev yerinin Bursa olması nedeniyle Halil İbrahim Doğan’ın soruşturma evrakını tefrik ederek yetkisizlik kararı verdi ve soruşturma dosyasını yetkili Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Tutukluluğa yapılan itirazları değerlendiren Bursa 1.Sulh Ceza Mahkemesi, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da talebine uygun olarak 9 Şubat 2017 tarih ve 2017/551 D. iş sayılı kararıyla adli kontrol altına alınması koşuluyla Halil İbrahim Doğan’ın tahliyesine karar verdi.

Avukat Sadık Eral’ın verdiği bilgiye göre Bursa 1.Sulh Ceza Mahkemesi tahliye kararında AİHM kararlarına atıf yaparak, “Demokratik bir toplumda, özgürlüklerin sınırlandırılmasının hukuka uygun olması için “sınırlama” ve “izlenen amaç” arasında ölçülü bir oranın bulunması gerektiğine işaret edilmektedir. Kişi özgürlüğünün sınırlanması niteliğinde olan tutuklama koruma tedbirinin de ölçülülük ilkesi kapsamında değerlendirilmeye tabi tutulması gerekmektedir” dedi.

Av. Eral, Bursa 1.Sulh Ceza Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin “Balbay” kararı olarak bilinen kararındaki ‘bir kişinin tutuklanabilmesi öncelikli olarak suç işlediği hususunda kuvvetli belirti bulunmasına bağlıdır. Bu, tutuklama tedbiri için aranan olmazsa olmaz unsurdur. Bunun için suçlamanın kuvvetli sayılabilecek inandırıcı delillerle desteklenmesi gerekir. İnandırıcı delil sayılabilecek olgu ve bilgilerin niteliği büyük ölçüde somut olayın kendine özgü şartlarına bağlıdır’ gerekçesini tahliye kararına dayanak yaptığını bildirdi.

Av. Sadık Eral’in verdiği bilgiye göre Halil İbrahim Doğan 9 Şubat akşamı geç saatlerde tutuklu bulunduğu Çorum Kapalı Cezaevi’nden salıverildi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim