Hak-İş 4. Kadın Emeği Buluşması Bilkent Otel’de gerçekleştirildi. Etkinliğe, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, AK Parti Çorum Milletvekili ve Hak-İş Onursal Genel Başkanı Salim Uslu, Hak-İş’in 81 ilden kadın komitesi temsilcileri ve üyeleri katıldı. Buluşma, “Sendikalı Kadın ile Daha Güçlü Geleceğe” sloganıyla organize edildi.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı konuşmada, “Her zaman 8 Mart duyarlılığını canlı tutmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Bu anlayışın sonucu olarak Ankara’nın en büyük salonlarından birinde Hak-İş’li kadınlarla beraberiz" dedi. Özgecan Aslan anısına dün hatıra ormanı oluşturduklarını anlatan Arslan, şöyle konuştu: "Her kadın bir fidan sloganımızla kadın komitemizin üyelerinin katılımıyla hepimiz birer fidan diktik Özgecan anısına. Aslında bu diktiğimiz fidanlar Özgecan şahsında bütün mazlum kadınlar içindi. Modern, çağdaş, firavun Sisi’nin uzun namlulu silahlar kullanan çetelerinin Rabia meydanında 17 yaşındaki Esma’yı katletmelerini unutmamalıyız, unutmayacağız. Bizim durduğumuz yer adalet, hak, insanlığın vicdanı. Biz kadını medeniyet inşasının en temel şartlarından biri olarak kabul ediyoruz. Kadını sadece obje olarak görenlerle bizim işimiz olamaz. Medeniyet dünyamızda kadının ulaştığı yere ulaşmaya çalışıyoruz. 13. yüzyılda Ahi Evran hazretlerimizin eşi Fatma Bacı bir sivil toplum hareketinin kurucusu olarak karşımıza çıkıyor. Kadını şeytanlaştırmanın hakim olduğu bir dönemde Anadolu müslüman kadınları bir örgüt kurarak mücadelelerine kadını dahil ediyorlar.”
Arslan, Hak-İş’in 26 ilde 2514 çalışan kadınla yüz yüze yapılan Türkiye’de Çalışan Kadınların Sorunları, Beklentileri ve Sendikalara Karşı Tutumları araştırması sonuçlarını açıkladı. Henüz ham halinin ellerine ulaştığını ifade eden Arslan, şunları söyledi: “Dünyada her kadın en az üç defa psikolojik tacize uğruyor. Yaptığımız araştırmada 26 ilde 10 iş kolunda 2514 kadın çalışan ile yüz yüze görüşüldü. Ankete katılanların yüzde 12’si kamuda çalışan kadınlardır. Çalışan kadınların yüzde 11,4’ü askeri ücretin altında ücret alıyor. Kadınların çalışmalarına toplumun algıladığı gibi olmadığını gördük. Türk toplumu muhafazakar bir toplum ve kadınların çalışmasına karşı. Bizim yaptığımız çalışmada çalışan kadınlara aile desteği yüzde 93,8. Çalışan kadınların yüzde 61’i kreş istiyor. Bazı özel bankaların sözleşme yaptıklarını biliyoruz doğum yapmayacaksın diye. Çalışan kadınların en büyük taleplerinden birisi kreş konusundaki desteklerdir. Her 4 akdından biri bir şekilde mobbinge maruz kalıyor. Çalışma Bakanlığı’na mobbing uyguladığı için başvuranların oranlarına baktım. Kadınlar yüzde 40 erkekler yüzde 60.”
Editör: TE Bilisim