7 Temmuz 2014 tarihinde Bayat Müftülüğü bünyesindeki bir Kuran Kursu’nda yaşanan olayda 14 yaşındaki Mustafa Demirkol, Kuran Kursu’nun mescidinde okul öğreticisi tarafından yerde hareketsiz yatarken bulunmuş, olay yerine çağrılan ambulansla Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ardından da Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilmiş ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Yapılan incelemede Demirkol’un, arkadaşı Y.F.Y ile mescitte güreşirken nefessiz kalarak travma sonucu hayatını kaybettiği belirlenmesi üzerine Y.F.Y ile Kuran Kursu’ndaki sorumlu öğretmen hakkında dava açılmıştı.
Arkadaşının ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan Y.F.Y, olayın kazayla olduğunu öne sürerek, suçsuz olduğunu belirtmişti. Savcılık tarafından hem Y.F.Y’nin hem de sorumlu öğretmenlerin cezalandırılması amacıyla iki ayrı iddianame hazırlandı.
Adli Tıp 1. İhtisas Kurulu’nca Mustafa Demirkol’un ölümüyle ilgili hazırlanan raporda, “ölümün travma etkisine bağlı inhibisyon sonucu meydana geldiği”ne dikkat çekilerek, iddianamede Y.F.Y’nin “Ölüme sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama” suçundan 8 ile 10 yıl arasında cezalandırılması istendi. Ayrıca Kuran kursundaki sorumlu 2 öğretmenin de olayda ihmali bulunduğu gerekçesiyle iki ayrı suçtan toplam 7 yıla kadar cezalandırılmaları talep edildi.
Davanın 4. duruşması dün Çorum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Kur’an Kursu’ndaki sorumlu öğretmenlerden S. G., olayda ihmali olmadığını, olayın Mustafa ile Y.F.Y’nin güreşirken meydana geldiğini tekrarladı. Mustafa Demirkol’un Annesi Naime Demirkol ise avukatlara dönerek “Suçluyu neden savunuyorsunuz. Bırakın cezasını çeksin” dedi. Öte yandan avukatlar ise biz suçluyu değil, bu olayda ihmali olmayan hocaları savunuyoruz. Tabi ki suçlu varsa cezasını çeksin” dedi.
Ölen Mustafa Demirkol’un avukatı ise “Mescitte güvenlik kamerası olması gerekiyor. Öğretmenlerin görevi okulda boş boş dolanmak değil, çocukların bulunduğu alanı denetlemek olmalıdır” dedi. Ayrıca olay olduktan hemen sonra ambulansın geldiğini ve ambulansla hastaneye nöbetçi öğretmenin değil de nöbetçi olmayan öğretmenin gittiğini söyledi.
Mahkeme heyeti, iddianamenin hazırlanması için dosyayı Cumhuriyet savcısına gönderirken, eksiklerin giderilmesi için duruşma ileri bir erteledi.
(Yusuf ÇINAR)
Editör: TE Bilisim