Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğinde düzenlediği etkinlik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına yönelik organize edilen eğitimde “Obezite” ve “Sağlıklı Beslenme” konuları ele alındı.
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihal Özkayar tarafından “Obezite” konusunda bilgi verilen eğitimde “Sağlıklı Beslenme”yi ise Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Barış Yılmaz anlattı. “Obezite ile Mücadele Ediyoruz, Günde 30 Dakika Yürüyüyoruz” ve “Halk Sağlığı Akademisi” konulu bannerların açıldığı eğitime katılanlara “obezite, fiziksel aktivite ve diyabet” konulu çeşitli materyaller de dağıtıldı.
Eğitimde yapılan sunumlarda obezitenin günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığı belirtilerek “Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır. İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir. Karın doyurmak canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir.
Günlük yaşamda bireyler durumlarına göre değişen enerjiye ihtiyaç duyar. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda %20-25'ini yağ dokusu oluşturur. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteye neden olur. Günlük alınan enejjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji yağ olarak depolanarak obeziteye neden olmaktadır” görüşüne yer verildi.



(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim