Beraberinde Gümrük Şefi Niyazi Şengül, Muayene Memuru Murat Torun ve Gümrük Memuru Seray Akyün’le Vali Kara’yı ziyaret eden Ersarslan, her yıl farklı bir tema ile kutlanan Gümrük Günü’nün 2015 yılı temasının ‘Koordine Sınır Yönetimi-Paydaşları bir araya getiren kapsamlı yaklaşım’ olarak belirlendiğini söyledi.
Gümrük Müdürlüğü çalışmaları hakkında bilgi veren Erarslan, “Türkiye’nin tüm ithalat, ihracat ve transit işlemleri bu ilkelerle 140 Gümrük Müdürlüğü’nde yapılmaktadır. Çorum Gümrük Müdürlüğü OSB’de 14 personel ile hizmet verilmektedir. Gümrük işlemleri ve yazışmaların bilgisayar sistemleri üzerinden yapılması, risk analizlerinin daha etkin ve hızlı kullanımını sağlamaktadır. Kurumumuzda BİLGE (Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri), GÜVAS (Gümrük Veri Ambarı Sistemi), NCTS (Ortak Transit) ve yazışmalarda (EBYS) Elektronik Belge Yönetim Sistemi kullanılmaktadır.
Müdürlüğümüzde genellikle ihracat yoğunluklu çalışılmakla birlikte ithalat ve ayrıca gurbetçi vatandaşların taşıt süre uzatımı vb. işlemler de yapılmaktadır. İhracat işlemlerimiz Türkiye ölçeği ile paralel olarak her yıl artmaktadır. 2014 yılında Müdürlüğümüzden yapılan ihracat 2013 yılına göre % 8 oranında artmıştır. Son beş yılın değerleri incelendiğinde ihracatın düzenli, istikrarlı bir artış eğiliminde olduğu görülmektedir. Ayrıca üretim faaliyeti ilimizde olmakla birlikte vergi kaydı başka illerde olan firmaların ihracat rakamları ilimiz listesine girmemektedir. Bu husus da dikkate alındığında Çorum ihracatının daha yüksek olduğu söylenebilir” şeklinde konuştu.
Erarslan, 2012 ve 2013 yılında Çorum Gümrüğü’nden 48 milyon dolar olan ihracatın 52 milyon 82 bin dolara, ithalatın ise 6.5 milyon dolardan 10.6 milyon dolara çıktığını dile getirdi. Ayrıca TÜİK verilerine göre 2014 yılı ihracatının 228.2 milyon dolar, ithalatın ise 243.6 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim