Ziyarette Merzifon Havaalanı’na “gümrük kabul merkezi” açılması noktasında Bakan Tüfenci’den destek isteyen Ceylan ve Kurt, gümrük kabul merkezinin Merzifon Havaalanı’na kazandırılması halinde Çorumlu işadamı ve sanayiciler ile bölge işadamlarına önemli bir avantaj sağlanacağını söylediler.
Gümrük merkezinin varlığı ile ithalat ve ihracata konu olan mallarda gümrükleme hizmeti elde edilmiş olacağını belirten Ceylan ve Kurt, “Gümrükleme hizmetinin sağlanması için de kargoların güvenlik kontrolünü sağlayacak bir yapılanma gerçekleşecek olması da zamanla bölgenin kargo gümrük işlemlerinin yapıldığı bir hal almasını sağlayacak ve iş adamlarımızın da başka hava limanları gümrüklerinden sağladığı bu hizmeti yerinde ve zamanında sağlama imkânı olacaktır. Bu imkân, havaalanının bir tercih sebebi olmasına önemli etki edecektir” diyerek, gümrükleme hizmetinin sağlanması ile birlikte yolcu beraberinde getirilen ve götürülen malların da gümrükleme işlemi imkânının sağlanacağını dile getirdiler.
Ankara ve İstanbul illerinden yapılan gümrükleme hizmeti nedeniyle ulaşım ve gümrük hizmetlerinin önemli bir maliyet oluşturduğuna dikkat çeken Çorum Milletvekilleri Ceylan ve Kurt, açıklamalarının devamında şu bilgileri verdiler:
“Gümrükleme merkezinin kurulması ile ulaşım maliyetleri en aza inecek ve her zaman ulaşım imkânı mümkün olabilecektir. İşadamlarımız, Ankara ve İstanbul havaalanına gönderecekleri ve oradan getirecekleri mallar için nakliye bulma ve maliyetlerinde yaşadıkları dezavantajlardan kurtulma imkânı bulabileceklerdir.
Çorum ili, farklı ürünleri 100’den fazla ülkeye ihracat yapma imkânı oluşturmuş bir ildir. Her bir ihracatçımız ürünlerinin tanıtımında numune isteme işlemini de tercih etmektedir. Keza ithalatçılarımız da numune isteme işlemini tercih etmektedir. Bu taşımacılık ile posta kargo işlemlerinin yoğunluğu artmaktadır. Ancak ticari numunelerin birçoğu gümrüklere takılmakta ve gümrükleme işlemi ile karşı karşıya kalınmaktadır.
Gümrükleme kabul merkezi ile gümrük hizmetlerinin sağlanacak olması, beraberinde ve zamanla yurt dışına farklı noktalara direk uçuşları da getirecektir. Yurt dışında yaşayan işçilerimizin yoğun olduğu ülkelere belli döneklerde direk uçuşları yakalama imkânı olacaktır.
Çorumlu ve bölge işadamlarımızın toplu olarak bir ülkeye seyahatleri esnasında direk uçma imkânı sağlanabilecektir. Keza din ve grup turizminde direk yurt dışına çıkış olanağı da oluşabilecektir. Hac döneminde hacca giden insanlarımızın hava alanlarında yoğunluktan dolayı yaşadıkları sıkıntılar, burada yapılacak gümrük işlemleri ardından direk uçuş imkânı ile sağlanması ile en aza indirme imkânı doğacaktır.”
(Haber Merkezi)
 
Editör: TE Bilisim