“Birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olan eczacılar olarak halkımızın sağlığının korunmasının önceliklerimiz arasında olduğunun bilincindeyiz” diyen Güler, aşı olmanın ve aşıyla hastalıktan korunmanın bilgisini hastalarla paylaştıklarını belirtti. 65 yaş üstü ve kronik hastaların bu aşıyı yaptırmalarının sağlıklı bir yaşam için büyük bir gereklilik olduğunu kaydeden Güler, “Dünya Sağlık Örgütü ve bilim insanları risk grubunda olan kişilerin özellikle covid-19 pandemisi döneminde grip aşısı olmaları gerektiği uyarısında bulunmaktadır” dedi.

Güler, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Sonbahar mevsimi yaklaşırken her yıl yaşadığımız grip hastalığı covid-19 pandemisinin de yarattığı ağır vakalar sonucu geçmiş yıllardan daha çok halkımızın üzerinde tedirginlik yaratmaktadır. Grip; influenza adı verilen virüs tarafından meydana getirilen 39 derece ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir mevsim hastalığıdır. Hastalığın bulaşma yolu hasta insanların solunum salgılarının sağlam insanlara 5 gün içerisinde bulaşması şeklindedir.

Hastalıktan korunmak için grip sezonunda mümkün olduğunca kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durulmalı, hasta kişilerle temastan kaçınılmalı, mesafe korunmalı, eller sık sık yıkanarak, kişisel hijyen kurallarına uyulmalıdır. Dikkat edecek olursak belirtiler ve genel korunma olarak covid-19 virüsüyle benzerlik göstermektedir.”

“13 SUŞLU AŞI ZATÜRREYE KARŞI ÖMÜR BOYU KORUYUCULUK SAĞLIYOR”

“Tüm bulaşıcı hastalıklarda genel koruyucu tedbirler dışında korunmanın en önemli yöntemlerinden birisi aşılardır. Bu yıl covid-19 pandemisinde virüsün hastalara en sıkıntı veren semptomu zatürre olmuştur. Zatürreden korunmak için her yıl riskli hastalara uygulanan zatürre aşılarından biri olan 13 suşlu aşı aile hekimlerince uygulandı ve uygulanmaya devam etmektedir. 65 yaş ve üstü hastaların, kronik hastaların (diyabet, kanser, KOAH, vb.)bu aşıyı yaptırmaları önemlidir. 13 suşlu aşı zatürreye karşı ömür boyu koruyuculuk sağlamaktadır. 13 suşlu aşının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödemesi yapılmaktadır ve oldukça maliyetlidir. Bu hizmet, vatandaşımıza Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sunulmuştur. Sağlık Bakanlığı’nın vatandaşımıza sunduğu bu hizmeti büyük bir takdirle karşılıyoruz.”

“TALEBİ KARŞILAYACAK SAYIDA AŞININ BİZLERE ULAŞTIRILMASI ÖNEMLİ”

“Ülkemizde risk grubunda olan hastalarımıza grip aşısı ücretsiz olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanarak yapılır. Yaşlı ve bakım evlerinde kalanlar, huzurevinde yaşayanlar, 2. ve 3. ayında olan gebeler, astım, KOAH, kalp, diyabet, bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar Eylül-Şubat ayları arasında hastaların sağlık kurulu raporlarına dayanılarak tüm hekimlerce reçete edildiğinde grip aşısı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmektedir. Biz eczacıların tüm isteği talebi karşılayacak sayıda aşının Sağlık Bakanlığı’mızın elinde olması, eczanelerimize temin edilerek hastalarımıza sorunsuz ulaştırılmasıdır. Biz eczacılar sağlık hizmet zincirinin en önemli halkalarından biriyiz ve zincirin kopmaması için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz.”

“GRİP AŞISINA TALEP 4-5 KAT ARTTI”

“Grip aşısı covid-19’a karşı etkili olmamakla birlikte sağlık otoriteleri tarafından tavsiye edilmesinin sebebi grip vakalarının azaltılarak tedavi merkezlerinin yükünün hafifletilmesi, böylece covid-19 pandemisiyle mücadelenin daha güçlü bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Geçen yıl yaşadığımız aşılardaki tedarik sıkıntısı göz önüne alındığında bu yıl 4-5 kat artan talebin karşılanması için Sağlık Bakanlığı nezdinde dağıtım kanalları ve ilaç firmalarıyla Türk Eczacıları Birliği ve Eczacı Odaları görüşmelerini sürdürmektedir. Sağlık otoriteleri de gerekli adımları bir an önce atmalıdır.

Çorum Eczacı Odası olarak halkımızın sağlığını önemsiyor, önleyici sağlık hizmetimizi ve tedavideki ilaç sunumumuzu eczacılarımız ve eczane çalışanlarımız olarak bu pandemi döneminde canla başla sağlamak için yoğun bir gayret gösteriyoruz. Aşı konusunda da üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceğiz. Covid-19 aşısının da bir an önce hayata geçmesi en büyük temennimizdir.

Bu zorlu süreçte eczacılar ve sağlık çalışanları olarak tüm Çorum halkından beklentimiz maske kullanmaları, mesafe ve hijyen kurallarına azami özen göstermeleridir. Normal zamana göre daha da gergin olduğumuz bu süreci sabırlı, anlayışlı, karşılıklı hoşgörü ve nezaket kuralları içinde atlatmak için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğine inanıyoruz. Tüm Çorum halkına sağlıklı günler dileriz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim