Gribin; genellikle bahar ve kış aylarında görülen, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu anlatan Esenkaya, Çorum İl Sağlık Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre grip aşısında felç riskinin bulunmadığını söyledi. 

Hastalığın risk grubunda bulunan kişilerde daha ağır seyredebildiğini kaydeden Esenkaya, aşılamanın gripten korunma yollarından birisi olduğunu, kişisel hijyen kurallarına dikkat ederek, ellerin bol su ve sabun ile yıkanması, kalabalık ortamlardan uzak kalarak, hasta kişilerle yakın temastan kaçınarak, ağız, burun ve gözlere kirli eller ile temas etmeyerek ve yüzeylerin sık sık temizlenerek gripten uzak durulabileceğini vurguladı. 

Her yıl mevsimsel gribe neden olan grip virüsünün değişebildiğini ve grip aşısının içeriğinin Dünya sağlık örgütü tarafından bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesi ile geliştirildiğini anlatan Üzeyir Esenkaya, aşının içeriğinin de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değiştiğini söyledi. Aşının, yapıldığı grip sezonu için etkili olduğunu söyleyen Esenkaya, “Grip aşısı 65 yaş üzerindeki kişilere ve risk gruplarına önerilmektedir. Risk grubunda yer alan kişiler hekime başvurarak reçete ile eczaneden grip aşısı alabilirler.

Sağlık çalışanları için her yıl grip aşısı temin edilmekte ve ücretsiz uygulaması yapılmaktadır.

Grip aşısı, vücutta 1-2 hafta içinde koruyucu düzeye erişir. Grip aşısı inaktive (ölü) bir aşıdır. Grip aşısının etkinliği dolaşımdaki virüs tipleri ile uyuma, yaşa ve aşılanan kişinin sağlık durumuna göre değişmekle birlikte %70-90’dır. Sağlık erişkinlerin %90’nı hastalıktan korumaktadır.

Yaşlılar ve altta yatan hastalığı olan kişilerde gribe karşı koruyuculuk oranı bir miktar azalmakla birlikte grip nedeniyle gelişebilecek komplikasyon ve ölümleri önlemekte etkindir. Yaşlılarda hastaneye yatışları %50 -60, ölümleri %80 oranında azaltmaktadır.

Grip aşısının uygulanması için en uygun zamanlar Eylül – Ekim – Kasım aylarıdır. Ancak salgınlar Mart, Nisan aylarına kadar devam edebildiği için hastalığı geçirmedikçe ve aşı bulunabildiği sürece Ocak- Şubat ayları ve sonrasında da aşı uygulanabilmektedir” dedi.
 (Erkan BAYATLI)

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim