Komisyon tarafından hazırlanan raporu okuyan Çamiçi, görme engelliler ile ilgili ATM’ler kurulduğunu ayrıca sesli ikaç cihazları yerleştirildiğini anlattı. Görme engelliler için Buhara Kültür Merkezi’nde zilli topla spor yapma imkanı tanındığını söyleyen Arif Çamiçi, cadde ve sokaklarda görme engelliler için bordür-rampalar oluşturulduğunu. Resmi genelge ile de tüm kamu kurum ve kuruluşlarda tüm engellilerde olduğu gibi görme engellilerin faydalanacağı kabartma-yazı yürüme parkuru sesli ikazlarla donatılması gerektiğini söyledi.
Çorum’da görme yetersizliğine sahip bireyler için okul öncesi, ilkokul ve lisede eğitimler verildiğini dile getiren Çamiçi, temel eğitimde 3 görme engelli öğrenci bulunduğunu bu öğrencilere özel eğitim sınıfı açılacağını, lisede 2 görme engelli 11 de az gören öğrenci bulunduğunu ifade etti.
Arif Çamiçi, Altınokta Körler Derneği üyeleri tarafından tespit edilen sorunları ise şöyle sıraladı:
“Binalardaki asansörlerde butonların üzerinde rakamların kabartma şeklinde ve yanlarında braile alfabesi ile yazılmamış olması ve geldiği katı söyleyen seslendirme sisteminin olmaması. Şehiriçi otobüslerde geldiği durağı söyleyen seslendirme sistemi olmaması, Duraklarda gelen otobüsü söyleyen bir ses sistemi olmaması. (Sadece bazı duraklarda var. Bu yaygınlaştırılmalı ve sesleri az duyulduğu için ses seviyesi yükseltilmeli)
Otobüslerin tam durağın önünde durmadıklarından dolayı binmemizin zorlaşması. Engellilerin otobüslere ücretsiz binmelerinde otobüs şoförlerinin rahatsız olmasından kaynaklanan rencide edici sözler sarf edilmesi. Bunun düzeltilmesi için eğitim verilmesi gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı, İl Nüfus İdaresi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı katılımıyla bir komisyon kurularak Çorum ili ve ilçelerinde yaşayan görme engelliler belirlenerek hayatlarını daha iyi bir şekilde sürdürebilmeleri için bilgilendirme çalışmaları yapılmalı, rehabilitasyon merkezlerine gitmeleri için desteklenmeli, eğitim de sıkıntı yaşayanlara olanaklar sağlanmalıdır. Bu çalışma kapsamında derneğimize belirlenen görme engelliler ile bir envanter (Nüfus bilgisi, iletişim bilgisi, görme derecesi ile ilgili sağlık raporu) hazırlanarak verildiği takdirde kamuya yararlı bir dernek olarak bu kişilere ulaşarak eğitim ve rehabilitasyon konusunda yardımda bulunabilir ve onlar için çeşitli kurslar açtırmak gibi yararlı çalışmalar yapabiliriz.



Trafik lambalarının yanında bulunan sesli sinyalizasyon sistemindeki “kırmızı yandı bekleyiniz, yeşil yandı geçebilirsiniz” gibi konuşma sisteminden çoğu vatandaş rahatsız olmaktadır. Bu rahatsızlıklardan kaynaklanan bir çok şikayet tarafımız tarafından gözlemlenmiştir. Hem görenlerin bu sesten rahatsız olmaması ve görme engellilerinde sinyalizasyon sisteminden yararlanabilmesi için konuşmalı sistem yerine sadece ikaz sesi çıkaran sinyal takılabilir. Bununla beraber sinyalizasyon sistemi hala her yerde bulunmamaktadır. Bu sinyalizasyon sistemi yaygınlaştırılmalıdır.
Yaya geçiş yerlerinden görme engellilerin takip ederek geçebileceği bir yol izi olmadığından karşıya rahat geçememektedirler.
Çoğu bankamatikte görme engelliler için sesli yönlendirme sistemi yok. Bu sistemin bütün bankamatiklere uygulanması gerekmektedir.
İlimizde bulunan çeşitli kurum ve kuruluşlarda dilekçe yazmamız gerektiğinde kendimiz yazamamaktayız ve çalışan personel bize yardım etmemektedir. Çalışanların bu konuda bize yardımcı olmalı için bir çalışma yapılmalı ya da bize yardımcı olmak için bir görevli bulunmalıdır.
Kaldırımlardaki yol izlerinin önlerinde ağaç, çöp, pano gibi çeşitli engeller vardır. Bu engeller ya kaldırılmalı ya da yol izleri tekrardan düzenlenmelidir. Ayrıca bu yol izleri çeşitli kurum ve kuruluşları işaret edecek şekilde yönlendirilmelidir.
Yola inen rampaların önüne ve kaldırımlara araç park edilmektedir. (Özellikle Hasan Paşa Kütüphanesi’nin ora da araçlardan dolayı kaldırımlarda yürüyecek alan kalmamıştır.)
Eczacılar Odası’nın desteği ile görme engelli hastalarımızın ilaçlarını rahat kullanmaları amaçlı ilaç üzerine okuyan elde kullanılabilir cihazlar ya da telefonlara yüklenebilir program oluşturulup engellilere dağıtılmalıdır.
Parklarda kamelya ve bankalara oturmak için ulaşımımızı kolaylaştıracak yol izleri olmalıdır.
Lokantalar, mağazalar, seyyar satıcılar v.b. tarafından yol izlerinin üzerine engel teşkil edebilecek herhangi bir şey konulmamalıdır. Gerekirse zabıtalar tarafından denetlenmelidir.
Dernek İl Özel İdaresi’nden yardım talep etmekte, derneğin bir yıllık kira bedelinin karşılanmasını, dernekte yardımcı olması için bulunan elemanın maaşının karşılanmasını, evrakların dijital ortama aktarmak ve işlemlerimizi yürütebilmemiz için bir bilgisayar laboratuarı ve evrakları tarayarak bilgisayarda okunmasını sağlayacak olan eye-pal’ın temin edilmesi istenilmektedir.



LAÇİN’İN SAKLI CENNETİ YEŞİL GÖLET
İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı Abdullah Meteoğlu, Çorum’da henüz çok az kişi tarafından keşfedilen Yeşil Gölet’in, daha şimdiden gizemli güzelliğiyle Çorum’un alternatif turizmine hizmet etmek için güçlü bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.
Komisyon üyeleri tarafından hazırlanan raporu okuyan Meteoğlu, burada yatan muhteşem güzelliği herkesin keşfetmesi gerektiğini dile getirdi.
Şimdiden birçok kişinin piknik amacıyla ziyaret ettiği Yeşil Gölet’in alternatif turizm için ideal bir bölge olduğunu kanaatinde olduklarını kaydeden Meteoğlu, İl Özel İdaresi’nin katkıları ile yapılan göletin 12 metre derinliğinde olduğunu, gölet etrafına Çorum Orman Müdürlüğü ve Laçin Belediyesi tarafından kameriyeler yerleştirildiğinin görüldüğünü söyledi.
Laçin’in üç kilometre batısında bulunan gölet hemen yanı başında küçük birde şelale bulunduğunu kaydeden Meteoğlu, “Yeşil şelale göletin batısında 200 -300 metre orman içinde toprak ve stabilize kıvrım, kıvrım yollardan harika bir orman manzarasını eşliğinde ve bol ,bol oksijen alarak beş dakikada ulaşılıyor.
Toprak yoldan ayrılarak 100-150 metre içeride dik bir patika ile ulaşıyorsunuz. Sık orman içinde şelaleye varıncaya kadar şelale gözükmüyor sonra bir anda yaklaşık 7-8 metre yüksekten köpük, köpük ve buz gibi akarak taşların ve ağaçların arasından size gülümsüyor ve o muhteşem güzelliğini bütün cömertliği ile sunuyor.
Laçin ilçesinin çıkışından sonra yeşil göle kadar olan yol stabilize bu yolun hemen ıslah edilmesini öneriyoruz.
Göletle şelale arasındaki yolun ıslahı ve yoldan şelaleye kadar olan patikanın daha kullanılabilir olması, şelale etrafına otantik seyir ve dinlenme noktaları yapılması, şelalenin görselliğini artırmak için ormanda çalışma yapılması, gölet çevresindeki yolların ve kameriyelerin yapılıp gelen misafirlerin ihtiyaçlarına cevap verebilir sayıda ve nitelikte olması, piknik alanlarında temiz su, wc, lavabo ve çöp toplama alanlarını oluşturulması, yürüyüş ve bisiklet parkurlarının oluşturulup listelere alınması, yapılan incelemelerde sonuç olarak tespit edilen zayıf yönlerin giderilmesi, güçlü yönlerin daha öne çıkarılması ilimize alternatif turizm anlamında çok güzel ve muhteşem bir doğal alanı Çorum halkına ve gelen misafirlerimizin hizmetine kazandırılması uygun olacağı kanaatindeyiz” dedi.

MECLİS’TE EVLAT EDİNME ÖNERGESİ
İl Genel Meclisi üyeleri Yurdanur Özzehinli ve Mustafa Alagöz, erdikleri önerge ile evlat edinme konusunda meclis üyelerine bilgi verilmesini istedi.
Konuyla ilgili bilgi veren Yurdanur Özzehinli, çocuğu olmayan ya da yuvası olmayan çocukları evlat edinmek isteyen, çocuklarına kardeş yapmayı düşünen çok sayıda aile olduğunu belirterek toplumu aydınlatmak için Aile Sosyal Politikalar müdürlüğü bünyesindeki yuvalardan evlat edinme şartları ve nasıl evlat edinilebilir konusunda bilgi istediklerini kaydetti.
Yapılan açıklamanın ardından önerge incelenmesi amacıyla Aile ve Engelliler komisyonuna havale edildi.

ATIK MADDELERLE İLGİLİ İNCELEME YAPILACAK
Çevreyi kirleten atıkların geri dönüşümü hakkında bilgi alınması amacıyla İl Genel Meclisine önerge verildi.
İl Genel Meclisi üyeleri Nurettin Karaca ve Yusuf Kaya tarafından verilen önergede atık maddelerin geri dönüşümünü teşvik etmek amacıyla ne gibi çalışmaların yapıldığı, çevre kirliliğine sebep olan atık maddelerin ücretlendirilmek suretiyle geri dönüşümünün sağlanmasının planlar içinde olup olmadığı konularında meclis üyelerine bilgi verilmesi istendi.

TOHUMUN ÜRETİME KATKISI ARAŞTIRILACAK
Uğurludağ İl Genel Meclisi Üyesi Ekrem Yıldırım ve İsmail Vural tarafından verilen önergede, bölgede çiftçilikle uğraşan vatandaşların tahıl ve sebze tohumlarını nereden karşıladığı, yerli tohumun nereden getirildiği, verimin azalıp, çoğalmasına tohumun ve iklim şartlarının etkisinin olup olmadığı konularında meclis üyelerine bilgi verilmesini istedi.

“İSKİLİP’TEKİ KAYA MEZARLARI TURİZME KAZANDIRILMALI”
İskilip İl Genel Meclisi üyeleri Üzeyir Esenkaya ve Yusuf Kaya tarafından verilen önergede tarihi roma dönemine dayanan İskilip Kalesi eteklerinde bulunan kaya mezarlarının turizme kazandırılması ile ilgili neler yapılabileceğinin araştırılmasını istedi.
Konuyla ilgili bilgi veren Esenkaya, İskilip Ulucami yanından İskilip kalesine çıkan tünelin gün ışığına çıkarılması için çalışmalar yapılmasını istedi.
Önerge incelenmesi için Turizm Komisyonuna havale edildi.

SPOR SAĞLIK MERKEZİ KURULMASI İSTENDİ
İl Genel Meclisi üyeleri tarafından verilen önergede Çorumda her branşta spor yapan yüzlerce genç ve yetişkin bulunduğu belirtilerek bu faaliyetler esnasında sakatlanan, sağlığı bozulan sporcular için sporcu sağlık merkezlerinin olup olmadığı konusunda bilgi istendi.
İ Genel Meclisi üyeleri Ahmet Tuna ve Nurettin Karaca tarafından verilen önergede sporcu sağlık merkezi varsa ne gibi çalışmaları olduğu, yoksa kurulması için gerekli çalışmaların yapılması istendi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim