Görme engellilerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek ve bu konuda toplumsal duyarlılığı artırmak amacıyla yurttaşların gözleri kapatılarak beyaz bastonla yürümeleri istendi.
Cumartesi günü Çorum Park önünde gerçekleştirilen etkinlikte kısa süreliğine de olsa gözleri kapalı bir şekilde ellerindeki beyaz bastonla kılavuz taşları üzerinde yürüyerek yönlerini bulmaya çalışan yurttaşlar, görme engellilerin yaşadıkları zorlukları anlamaya çalıştılar.
Altınokta Körler Derneği Çorum Şubesince Dünya Beyaz Baston Günü etkinlikleri kapsamında hafta sonu Çorum Park önünde stant açıldı. Cumartesi günü gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Altınokta Körler Derneği Şube Başkanı Cuma Aykaç, Türkiye’de yaklaşık 9 milyon bedensel engelli bulunduğunu belirterek, ülkemizdeki engelli nüfusun yüzde 90’ından fazlasısın istihdam ve eğitim olanaklarından yoksun olduğunu vurguladı.

Engelli olmayı ya da engelli doğmayı kendilerinin seçmediğini kaydeden Cuma Aykaç, “Bu durumu bize, ülkemizin olumsuz yaşam koşulları ve hükümetlerin ağır ihmali ‘armağan’ etti. Toplam nüfusun yüzde 12’sini oluşturdukları hâlde ulusal gelirin sadece on binde 28’i engelliler için harcanmaktadır. Kentlerimiz, açık alanlarımız, konutlarımız ve toplu taşıma araçlarımız engelliler yok sayılarak plânlanmıştır. Haklara, hizmetlere, mekânlara ve bilgiye erişebilmemizin önünde büyük engeller bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
Daha sonra gönüllü üniversite öğrencileri çevreden geçen yurttaşlardan bir dakikalığına gözlerini kapatarak, beyaz bastonla yürümelerini istedi. Yapılan teklife az sayıda yurttaşın olumlu karşılık verdiği gözlenirken, gönüllü üniversite öğrencileri halkın bu konudaki duyarsızlığından yakındılar.
Gözlerini kapalı bir şekilde elinde beyaz bastonla kılavuz taşları üzerinde yürüyerek görme engellilerin karanlık dünyasını hissetmeye çalışan az sayıdaki kişilerden biri olan Saim Çilingir, “Âmâ kardeşlerimizin ne tür zorluklar yaşadıklarını şimdi daha iyi anladım. Allah kimseyi engelli bırakmasın.” dedi.

“ENGELLİ” KALDIRIM
Altınokta Körler Derneği Şube Başkanı Cuma Aykaç’ın dikkatini çektiği engellerden biri şehrin tam göbeğinde bulunuyor. Sel Sokak’taki bir kaldırımda görme engelliler için Belediye tarafından döşenen kılavuz taşları, yine Belediye’nin bir başka hizmeti olan yeraltı çöp konteyneri ile bölünmüş…

(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim