Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Fikret Zaman ile birlikte kurul üyeleri İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Seyit Ahmet Sancak, Hitit Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ali Salur, Yrd. Doç. Dr. Nihan Kaya, Orman ve Su İşleri Çorum Şube Müdürü Yüksel Şimşir, DSİ 54. Şube Müdürü Murat Şerbetci, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğün Tarımsal Alt Yapı Değerlendirme Şube Müdürü Vasfi Dolak ve Ziraat Mühendisi Semai Özkan ile Avcılar Derneği’nden Avcı Başı Fırat Yıldız katıldı.
Toplantıda Gölünyazı (Eymir) Gölü’nün mevcut sorunlarının belirlenmesi amacıyla Yrd. Doç. Dr Ali Salur başkanlığında oluşturulan komisyon tarafından hazırlanan rapor ile gölün gelecek nesillere aktarılması amacıyla yakın, orta ve uzun vade de alınması gereken tedbirler belirlendi.
Toplantı sonunda durum değerlendirmesi yapan Vali Yardımcısı Zaman şöyle dedi: “Sulak alanlar, yeryüzünün en zengin ve en üretken ekosistemlerini oluşturmaktadır. Bu alanlar yöre insanlarına ve ülkenin geneline geniş yelpazede hizmet veren oldukça karmaşık doğal sistemlerdir ve yeryüzündeki başka hiçbir ekosistemle karşılaştırılmayacak ölçüde işlev ve değerlere sahiptir. Sulak alanlar, tropik ormanlardan sonra biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu ekosistemlerdir. Pek çok tür ve çeşitteki canlılar için uygun beslenme, üreme ve barınma ortamı olan sulak alanlar, yalnız bulundukları ülkenin değil, tüm dünyanın doğal zenginlik müzeleri olarak kabul edilmektedir.
Yakın çevresinde yaşayan halkın yaşamında önemli yer tutan, bölge ve ülke ekonomisine katkılar sağlayan sulak alanlar; doğal dengenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması yönünden de diğer ekosistemler içinde önemli ve farklı bir yere sahiptirler. İklim değişikliğinin insanlar ve yaban hayatı üzerinde etkileri artıkça sulak alanların hızla değişen koşullara uyum yeteneği vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla da dünya çapında sulak alanlara ve onların işlevlerine verilen değer üzerine araştırmaların arttığını görüyoruz. İlimizde uluslararası öneme ve ulusal öneme sahip sulak alan bulunmamakla birlikte; Gölünyazı (Eymir), Gölbel ile birlikte 82 km ilimiz üzerinde bulunan Kızılırmak havzası mahalli öneme sahip sulak alan olarak kabul etmekteyiz.
Bu alanların korunarak gelecek nesillere aktarılması büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda öncelik olarak Gölünyazı (Eymir) gölü sulak alanındaki sorunların neler olduğunun belirlenmesi amacıyla alt komisyon görevlendirilmiş olup, komisyonun belirlemiş olduğu sorunlar belirlenmiştir. Sorunların çözümü yakın, orta ve uzun vadede alınması gereken tedbirler belirlenmiştir. Gölbel sulak alanı ve Kızılırmak havzası sulak alanı ile ilgili olarak sorun belirleme ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bu alanlarda da benzer çalışma yapılacaktır. İlgili kurumlar sorunların çözümünde üzerine düşeni yapacaklardır”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim