Vali Yardımcısı Adem Saçan ve İl Göç İdaresi Müdürü Nedim Kaya’nın hazır bulunduğu ziyarette mülteci çocuklar Vali Kara’ya çiçek takdim etti.
Çeşitli nedenlerle yaşadıkları ülkeleri terk ederek ülkemizi sığınan mültecilerin Türk milletinin misafiri olduğunu dile getiren Vali Kara, her zaman mültecilerin yanlarında olduklarını söyledi.
1918 yılına kadar Irak ve Suriye diye bir devletin olmadığını anlatan Vali Kara, “Suriyelilerle ve Iraklılarla aynı milletiz. Küçükken biz Halil İbrahim milleti diyorduk. Dolaysıyla 1918’de Suriye’yi, Fransızlar işgal etti, 1946 yılında da bağımsızlığını kazandı. Irak, Suriye, İran herhangi bir sorunumuz olmayan üç komşu ülkemiz bizim. Ama bugün Irak’ta 1991 yılında başlayan Körfez harekatıyla Suriye’de de Esed’in zulmü ve halkına karşı düşmanca davranışları nedeniyle bu kardeşlerimiz ülkemizde misafir olarak kalıyorlar. Bu zulüm ve savaş insanları bugün Suriyelilerin, Iraklıların memleketimize misafir olarak gelmelerine neden oldu. Türklerde göçmen bir millettir. Orta Asya’dan geldik. Suriyelileri, Iraklıları en iyi anlayan milletiz biz. Elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Valiliğimiz ve İl Göç İdare Müdürlüğümüz’ün kapıları mültecilere her zaman açık. Siz bizim kardeşlerimizsiniz” dedi.
Türkiye’de 2 milyon göçmen yaşadığını anlatan Vali Kara, “Türkiye’de Şam’a ‘Şam-ı Şerif’ denir. Halep bizim canımız ciğerimiz. Oradaki insanların acısı bizim acımızdır. İran’da zaten 35 milyon Türk yaşamakta. Bizim soydaşlarımızdan oluşan bir memlekettir. Biz gerekli yardımı yapmaya çalışıyoruz eksikliklerimiz olabilir. Bunu bizlere iletirseniz sizlere daha iyi ve kaliteli hizmet veririz. Zulüm abad olmaz zulmeden hiç kimsenin zulmü devam etmeyecektir. Türkiye’de 2 milyonun üzerinde göçmen kardeşimiz var. Bir kısmı Avrupa’ya gitmek için çeşitli maceralara atılıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti devleti 2 milyon misafirimizi nasıl rahat ettireceği konusunda çalışma yapıyor” ifadelerini kullandı.
Mültecilerden asayiş olaylarına bulaşmamaları için uyarılarda bulunan Vali Kara, “Bir çok yabancı ülkede yaşadım. Yabancı ülkede yaşamak zordur. İnsanın evindeki gibi rahat etmesi söz konusu değil. Herhangi bir olay olduğunda sokakta kavga çıkarmayın. İl Göç İdaresi Müdürlüğümüze başvurun. Son zamanlarda bazı olaylar olmaya başladı. Bu bizi üzüyor. Sakin yaşarsanız bizde sizinle ilgili olumlu tedbirler düşünürüz. Bir mülteci kavgaya karışıp karakolluk olduğunda toplumda da tepki oluşuyor. Olaylara karışmazsanız seviniriz. Her türlü yardımı yaparız. Siz bize yabancı değilsiniz, bizde size yabancı değiliz. Her zaman kapımız açık. Sizler bizim komşu devletin ve İslam milletinin insanlarısınız” şeklinde konuştu.
Çorum’da İran, Irak ve Suriyeli olmak üzere 5 binin üzerinde göçmenin bulunduğunu belirten Vali Kara, kentte en çok Iraklı göçmen bulunurken, Suriyeli mülteci sayısının 400 ila 500 arasında olduğunu bildirdi.
Mülteciler’de Vali Kara’ya teşekkür ederek, Çorum’da olmaktan mutlu olduklarını dile getirdiler. Çorum halkının misafirperver olduğunu vurgulayan mülteciler, çalışma izni konusunda yardım istediler.
Ziyaret sonunda Vali Kara tarafından mülteci ailelere gıda çeki, çocuklara da çeşitli hediyeler verdi.
Editör: TE Bilisim