Doğu Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanı Glütensiz Şef Süleyman Engin yarışmadan önce yaptığı konuşmada derneğin faaliyetlerinden övgüyle bahsetti. Glütensiz Şef konuşmasında ; “Türkiye’de aşçılığa dair onlarca branş üzerinden pek çok gastro etkinlik ve yarışma yapılmıştır. Ancak bu yarışmalar arasında bugüne kadar glütensiz mutfağa dair, ciddi anlamda hiç bir etkinlik veya yarışma yapılmamıştı. Çölyak bilincinin bugünlere kadar gelmiş olması, yine çölyaklıların düzenlemiş olduğu aktiviteler sayesinde gerçekleşmiştir. Çorum Çölyak Derneği’nin ”Glütensiz Üret Sağlıklı Tüket” projesi Türkiye’de bir ilke imza atarak bu anlamda büyük boşluğu doldurdu. Türkiye’nin ilk glütensiz mutfak yarışmasının Çorum’da gerçekleşmiş olması diğer şehirler için örnek teşkil edecek bir farkındalık bilinci oluşturdu.

Biz şefler olarak glütensiz mutfağa dair daha fazla projeler geliştirmeliyiz. Bu alanda çalışmalarımızı arttırmak glütensiz yaşama rahat bir nefes aldıracaktır. Bir şef olarak bu bilince sahip olmanız, glütensiz beslenenler için son derece önemli bir husustur. Glütensiz şef olmak, hayat kurtarıcı nitelikte bir deneyim olduğunu unutmayın. Zorluğu katmerli bir yaşam süreci olan çölyak hastalığı, dünyanın pek çok ülkesinde pençesinde tuttuğu insanlara zoraki ve acımasız bir diyet süreci yaşatmaktadır. Bir engellinin rampasız yokuşu çıkma girişiminde yaşadığı zorluk ne ise bir çölyaklının dışarıda yemek yemek istediğinde menü kitapçıklarında kendisine yer bulamaması da aynı şeydir. Dolayısıyla Türkiye’de çölyak dostu şef profili artmalıdır. Etkinlikler, yarışmalar, organizasyonlar ve projeler artmalıdır.

Çorum Çölyak Derneği bu anlamda Türkiye genelinde çalışan çölyak derneklerine çok güzel bir örnek oldu. Dernek olarak yapmış oldukları çalışmalar diğer dernekler için rol model olması gereken çok iyi bir örnek . Başarılarının devamını diliyorum” dedi.(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim