Vali Necmeddin Kılıç yönetiminde Hitit Üniversitesi Rektörlük Toplantı Salonu’nda düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu (BMİKK) toplantısında konuyla ilgili tüm kurumların yöneticileri katılarak bazı kararlar alındı.

Kurul toplantısının ardından ise HİTÜ Erol Olçok Konferans Salonu’nda “Madde Kullanımı ve Bağımlılıkla Mücadele” konulu konferans Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Nesrin Dilbaz’ın konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleştirildi.

Sunumunda ilk olarak “Maddenin Kötüye Kullanımı ve Bağımlılığı” konusunu ele alan Prof. Dr. H. Nesrin Dilbaz bağımlılık yapan maddenin beyni hedeflediğini söyledi. Prof. Dr. Dilbaz, insanın en büyük zafiyetinin haz olduğunu ve bir ömür boyu huzurun yerine anlık huzurun tercih edildiğini belirterek gençlerimizin bu konuda çok iyi bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Sigara kullanımına başlamakta en büyük etkenin arkadaş olduğunu ve henüz “hayır” demeyi bilmeyen genç yaşlarda bağımlılığın ortaya çıktığı bilgisini veren Prof. Dr. Dilbaz, ilk yapılması gerekenin gençlere uygun görmedikleri davranışlara “hayır” demeyi öğretmek olduğunu sözlerine ekledi.

“Bağımlılık, bir beyin hastalığıdır. Bir davranış bozukluğudur, bir hastalıktır.” diyen Dilbaz, bağımlılığın ergenlik ve çocuklukta başlayan gelişimsel bir hastalık olduğunu ifade ederek dolayısıyla hedef kitlenin ergenler ve gençler olduğunu belirtti. Prof. Dr. Dilbaz, madde kullanan kişilerde beynin sadece yapısal olarak değil, işlevsel olarak ta bozulduğunu ve bağımlılık gelişmeden bunu durdurmanın gerekliliğine dikkat çekerek bu bağlamda bağımlıların madde kullanımını bırakmalarının zorluğu üzerinde durdu.

Prof. Dr. H. Nesrin Dilbaz sunumunun ikinci bölümünde ise “Ergenlik (Gençlik) Dönemi”nde madde kullanımına başlama nedenleri üzerinde durarak bunun nedenlerini merak, arkadaş baskısı, problemleri unutmak ve daha iyi hissetme arzusu olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. H. Nesrin Dilbaz sunumunda risk etmenlerine, çok boyutlu soruna, aile ve yakın çevrenin dikkatine, ailelere ve gençlere verilebilecek önerilere yer verdi.

Ailelere “Dinleyin, konuşun, yargılamayın, tehdit etmeyin, sorgulamayın, öğüt ve emir vermeyin, örnek olun, arkadaşlarını tanıyın. Açık olun, öğrenmesine yardım edin, hayır demesini öğretin. Sevin ve sayın” diyerek uyaran Prof. Dr. Dilbaz gençlere de “Kendinize bir hedef belirleyin. Enerjinizi o hedefe varmak için kullanın. Herkesin zayıf yanı mutlaka vardır. Önemli olan bunu bilmek ve onu kontrol edebilmektir. Çünkü her problemin bir çözümü mutlaka vardır.” dedi. Prof. Dr. Dilbaz, “Yasaklayarak, kısıtlayarak, baskı kurarak çocukların zararlı maddelerden uzak tutulamayacağını vurgulayarak “Çocuklarımızı madde kullanımından korumak ancak onları sorumluluklarının bilincinde olan, sorunlarına çözüm getirebilen, özgüven ve bağımsızlık duyguları gelişmiş bireyler olarak yetiştirmemizle mümkündür” tavsiyesinde bulundu.

“Madde Kullanımı ve Bağımlılıkla Mücadele” konulu konferansta soruların cevaplandırılmasının ardından Vali Necmeddin Kılıç ve Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan tarafından Prof. Dr. Dilbaz’a plaket verildi. Prof. Dr. Dilbaz, Vali Kılıç’ı da makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Ziyarette Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alkan da hazır bulundu.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim