Programda konuşma yapan Vali Necmettin Kılıç “Dedelerimiz kalbinde kocaman bir imanla, elinde Fi tarihinden kalmış silahlarla direndiler” diyerek şehitlikte yürekleri titretti.

Programa Vali Necmettin Kılıç, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Jandarma Komutanı Albay Fatih Üstündağ, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, Çorum Gençlik ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer, İl Kültür Ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, gaziler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Gençlik ve Spor İl Müdürü Eğer, Çanakkale’de tek vücut olan bir milletlin, bağımsızlığını, onurunu ve vatanını korumak içi her şeyi yaptıklarını dile getirirken, “628 kahraman Mehmetçik, 57. Alay tamamı şehit olmuştur. Tarihimiz bu insanları unutmayacaktır. O günden beri Türk Ordusu’nun 57. Alayı bulunmamaktadır. Çanakkale zaferinin gençlere anlatılması boynumuzun borcudur” dedi.

 “Esaretle yaşamayız”

Ardından kürsüye gelip Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yeni, toy bir devlet olmadığına, kolay kazanılmadığına ve binlerce yıllık tarihinin olduğuna değinen Belediye Başkanı Külcü, “Esaretle yaşadığımız tek bir gün yok, hamdolsun. 57. Alayı bir günde şahadete götüren ruh budur. Bizde gelin giden geline, kurbanlık koçlara ve askere giden yiğitlere kına yakılır. Analar gözünü kırpmadan kınasını yakar ve askere gönderir. Onlara ne kadar dua etsek azdır. 15 Temmuz gecesi de onların torunları ölüme yürüdüler. Bu vatanın her evladıyla gurur duyuyoruz. Allah tek vatan ve tek milletle yaşamayı nasip etsin” ifadelerini kullandı.

“57. Alay dünyanın en kahraman birliği”

Programın son konuşmayı yapan Vali Kılıç, Gazi Mustafa Kemal’in yetiştirdiği alayı düşünürken çok derin duygular içerisine girdiklerini belirtirken, “Dünyanın tamamından devşirilen, dünyanın en büyük ordusu karşısında dedelerimiz kalbinde kocaman bir imanla, elinde Fi tarihinden kalmış silahlarla direndiler. Düşmanlarımız biz Çanakkale’de tanrı ile savaştık, ondan kaybettik diyorlar. 57. Alay dünyanın en kahraman birliğidir. İstiklal harbinde mücadele veren gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, İstiklal mücadelesi veren şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum. Biz Ölümsüz ve şahadete yürüyen bir milletiz”  şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından şehit kabirlerine karanfil bırakmak ve dua okunması için buradaki şehit mezarlarının başına gidildi. Program katılımcılara Çanakkale menüsünden ikram edilmesiyle son buldu.

(Esra ESEN)

Editör: TE Bilisim