Makine sayesinde Dünya üzerinde her geçen gün artan plastik kirliliğine karşı ev ve ofislerden sosyal alanlara kadar birçok alanda geri dönüşüm imkânı sunan makina aynı zamanda geri dönüşüm sağlanan plastikleri değerlendirerek 3 Boyutlu Baskı Teknolojisinde kullanılan hammaddeye çevirerek tasarruf sağlıyor.

Projenin mimarlarından Hitit Üniversitesi öğrencisi Mehmet Alp Başnur, Dünyada yaygınlaşan geri dönüşüm trendine daha kullanışlı ve kompakt bir çözüm sunan makinanın devam eden Ar-Ge sürecinde renkli, metal tozlu, organik gibi çeşitli özellikli filament üretimi gerçekleştirebilecek modellerinin de tasarım çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Ar-Ge çalışması gerçekleştirilen ürünün, Iot teknolojisiyle internet ile iletişim kurarak prototipleme çalışmaları başta olmak üzere birçok parça üretimi için gerekli hammadde ve modelleme bilgisi gibi bilgilere erişim sağlayarak, dâhili 3b yazıcısı ile baskı yapabileceğini belirten Mehmet Alp Başnur, “Bu tarz projeleri destekleyerek gençlerimize sahip çıkan ve ülkemize katkıda bulunan YAĞMAKSAN Makina Genel Müdürü Fatih Yağlı ve YAĞMAKSAN Makinaya desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.” dedi.

HEDEFLERİ BÜYÜK

YAĞMAKSAN Genel Müdürü Fatih Yağlı da, Türkiye’de yüksek teknoloji üretiminin maliyetlerinin düşürülmesi adına, savunma sanayi ve benzer teknoloji sektörlerindeki prototip çalışmalarının daha hızlı ve daha verimli gerçekleştirilmesi adına önemli bir projenin Çorum’da hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yağlı, “Bu önemin Türk sanayisine, Türk teknolojisine ivme kazandıracağını düşünüyoruz. ‘Büyük Hedefler Küçük Adımlarla Başlar’ ve ‘Daima Milli Daima Yerli’ sözlerini düstur edinen genç mühendis adayları, bu proje sayesinde toplumumuzda hem geri dönüşüm bilincinin oluşması hem de küçük yaşlardan itibaren bireylerin Ar-Ge ve laboratuvar ortamında hayal güçlerini kullanarak yeni ürünleri ortaya çıkarabilmelerini sağlamaktadır.” diye konuştu.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim