Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve Teknokent Müdürü Doç. Dr. İrfan Kurtbaş’ın yakından ilgilenip destek verdiği genç mühendisler, ismini ASİST BM4 olarak belirledikleri şut makinasının tasarım ve yazılımını uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda tamamladı.

Yazılım ve tasarımı tamamen kendilerine ait olan basketbol şut makinasını tamamlayan gençler, yüz tanıma sistemi ile oyuncuyu takip edebilen şut makinası geliştirdi ve böylece rakiplerini geride bırakmayı başardı. ABD'de tek firma tarafından üretilen basketbol şut makinasını; inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarıyla tamamen millileştiren öğrenciler, ABD’deki markada olmayan yüz tanıma, performans ölçme ve raporlama sistemleriyle basketbol şut makinasına Türk damgasını vurdu.

Projesi tamamlanan ilk ürünlerinin patentini alan genç ve başarılı mühendisler özellikle profesyonel takımlar başta olmak üzere, altyapıya önem veren tüm kulüplerin ekipmanında bulunması tercih edilen otomatik şut makinasının sporcuların şut kabiliyetlerini artırmada kanıtlanmış bir başarıya sahip olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili HİTÜ’den yapılan açıklamada “Genç mühendislerimizin geliştirdiği ASİST BM4; oyuncu takip, forma tanıma sistemi gibi teknolojik üstünlüklerin yanı sıra, oyuncu odaklı antrenman sistemini de teknolojiyle buluşturuyor. Yapılan çalışmanın tüm istatistik bilgileri ve sporcunun antrenman karnesini tutan yazılımla birlikte verilerini depolayıp internet üzerinden antrenörü bilgilendirebilmektedir.  Bu bakımdan ASİST BM4, kendine özel yazılımı ile tamamı milli olan bir ürün olarak Türkiye'nin gurur veren markalar arasına adını yazdırmayı hedeflemektedir” denildi.

HİTÜ’de okumuş olmanın kendilerine önemli avantajlar ve ayrıcalıklar kazandırdığını söyleyen Eyüp Beyazit ile Mustafa Serdar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın tekno-girişim sermaye desteği ile yapılan ve bakanlıktan başarı onayı alan ASİST BM4 isimli makine ile sağladıkları başarıda Rektör Alkan ve hocalarının önemli katkıları olduğunu sözlerine ekledi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim