Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen “Mikrobiyal Gübre ile baklagil tohumlarını aşılamanın verime ve dane azot kapsamına etkilerinin çiftçilere benimsetilmesi yayım projesi” kapsamında Fındıklı Köyü’nde tarla günü düzenlendi.
Ortaköy Kaymakamı Kenan Aktaş, Belediye Başkanı Taner İsbir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, müdürlük çalışanları ve çiftçilerin de katıldığı programda konuşan, proje yürütücüsü Derya Sürek, tarım alanlarının çok önemli olduğunu ve amaç dışı kullanımlar nedeniyle toprakların giderek kullanılamaz hale gelmeye başladığını ifade etti.
Kimyasal gübre kullanımının toprağı olduğu kadar suyu da kirlettiğini dile getiren Sürek, sürdürülebilir tarım kapsamında insan neslinin gıda ihtiyacını karşılayabilecek yönde tarım çalışmaları yapıldığını dile getirdi. Gelecek nesillere temiz toprak ve su bırakılması gerektiğini kaydeden Derya Sürek, proje kapsamında kimyasal gübreler yerine mikrobiyel gübre kullanılmasını yaygınlaştırmaya çalıştıklarını vurguladı.
Proje kapsamında 3 ilin pilot bölge seçildiğini ve ekim yapılan yerlerden birisinin de Ortaköy’ün Fındıklı Köy olduğunu anlatan Sürek, gübrenin farkının anlaşılabilmesi için yanyana üç alan oluşturduklarını bunlardan birisine kimyasal gübre, diğerine mikrobiyel gübre ekildiğini kalan üçüncü bölüme ise gübre kullanılmadığını anlattı. Ürün olarak ekilen nohuta bakıldığında mikrobiyel gübrenin kimyasaldan gübreden farkı olmadığını hatta daha iyi verim alındığını anlatan Sürek, “1 kilogram mikrobiyel gübre 100 kilogram azot gübresine eş değerde. Nohut içinde önemli olan azot. Mikrobiyel gübrede adından da belli olduğu gibi toprakta da bulunan mikroorganizmalar kullanılıyor. Bu mikroorganizmalar nohutun ihtiyacı olan azotu havadan elde ederek depoluyor böylelikle toprağa ve suya da zarar verilmemiş olunuyor.” dedi.
Uzman Biyolog Songül Dalcı ise konuşmasında çiftçilerin ekimden birkaç ay önce kendilerine müracaat etmeleri durumunda mikrobiyel gübre gönderimi yapabildiklerini ifade etti. Mikrobiyal gübrenin azot ağırlıklı gübreye göre hem daha avantajlı hem de zararsız olduğunu söyleyen Dalcı, “1 kilogram mikrobiyal gübre tohuma karıştırılıp ekim yapılıyor. 100 kilogram gübreye denk gelen 1 kilogramlık mikrobiyal gübre sayesinde daha iyi verim elde edilebiliyor” diye konuştu.



(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim