Dün Hürriyet Meydanı’nda düzenlenen resmi törende bir konuşma yapan Vali Necmeddin Kılıç, Avrupa’nın “Hasta Adam” olarak tanımladığı Osmanlı Devleti’nden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları sayesinde bir devlet daha çıkarılabildiğini belirtti. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nden alıntılar da yapan Vali Kılıç, 15 Temmuz darbe girişiminde Türk milletinin devletini ve demokrasisini koruduğunu vurguladı.

Vali Kılıç, konuşmasında şunları söyledi:

“90 yıl önceydi, dünyayı yönetenler, mazlum milletleri dize getirmiş olanlar, onları köleleştirmiş emperyal güçler, bizi de köleleştirmek, mübarek vatan toprağımızı sömürmek için geliyorlardı. Milyonlarca şehit verdik. Gazi Mustafa Kemal’in liderliğinde kalelerimiz zaptedilmişken, ordularımız dağıtılmışken, ülke bütünüyle işgal edilmişken, yumruklarımızla, imanımızla bir Kurtuluş mücadelesi verdik. Medeniyet denilen tek dişi kalmış canavarın, en modern silahları dize getirdik ve Avrupa’nın yarısı meşrutiyetle yönetilirken insan oğlunun en yüce rejimi olan cumhuriyetimizi ve devletimizin kuruluşunu dünyaya haykırdık. Devlet, hasta adamın yerine taze bir çocuk olarak doğdu. Geleceğe umutla bakan bir çocuktu.

Cumhuriyete kuran irade bize emirler verdi, miraslar verdi. Ey Türk gençliği, birinci vazifen Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegane temeli budur diyordu. Yani sana bir vatan bıraktım bir pırlanta bıraktım, bu cumhuriyettir. Bu demokrasidir. Senin istikbalinin, istiklalinin temeli budur, ona sıkı sarıl diyordu.

Cumhuriyeti elimizden almak için dışardaki düşmanlarla ittifak yapmış olan içimizdeki hainler o hazineyi 15 Temmuz’da bizden almak istediler. O gün millet, kendisine 90 yıl önce vasiyet edilenin gereğini yaptı. Çok zor şartlar altında yumruklarıyla tankların karşısına çıktı ve demokrasisini korudu. Bu nesil, cumhuriyeti kuranların emirlerinin hakkını vermiştir. Cumhuriyeti kuran irade, bize muasır medeniyeti geç dedi. Çok yaklaştık. Elimize uzatsak yakalayacağız. O kadar yakındır.

Gönül coğrafyamızın derinliklerinde yüz milyonlarca kardeşimizin yaşadığı coğrafyada bize bırakılan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ilelebet muhafaza etmek için, devletimizin bekası niçin 21. Yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin dünya ufuklarına bir yıldız gibi doğması için bu nesil ve evlatlarımız hazırdır. Gelecek bizimdir. Gelecek Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nindir. 21. Asır, Türk asrı olacaktır.”(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim