İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Çorum Kent Konseyi işbirliği çerçevesinde hayata geçirilen “Geçmişten Geleceğe Gülümse” projesi kapsamında Çorum Müzesi eğitmenleri ve Arkeoloji bölümü drama ekibinin de katkıları ile Karşıyaka İlkokulu öğrencileri tarafından Çorum Müzesi’nde drama yapıldı.
Öğrencilerin Hitit Uygarlığını tanımaları amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında Kadın Kültür ve Sanat Merkezi atölyelerinde hazırlanan Hitit kıyafetlerini giyen öğrenciler, geçmişten günümüze gelen Hititleri sahneledi. Senaryoya göre Hititlerle ilgili çalışmaları inceleyen Hitit kıyafetli öğrenciler, tanıtımdan memnun kalıyorlar.
Çorum Müzesi önünde başlayan dramaya Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Müze Müdür Dr. Önder İpek, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Büyük ve Candan’a buğday ve nohut hediye eden öğrenciler Hitit usulü bereket duası yaptı.
Müze içinde gerçekleştirilen bölümde ise tarihi eserleri gezen öğrenciler, Çorum Müzesi bünyesinde hazırlanan, kazı havuzunda kazı çalışmaları, kilden heykel yapma, çivi yazısıyla tablet yazma, değirmende buğday öğütme gibi etkinliklere katıldı.
Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük ise 20’ye akın yerel ortakla projenin yürütüldüğünü kaydetti. Yaşayan müze kavramını geliştirmek istediklerini anlatan Büyük, “Tarih bilinci, geleceği yaşamak, geleceğe yön vermek, geleceği emanet edeceğimiz gençleri yetiştirmek açısından çok daha önem arz ediyor. Yapılan uygulama şekliyle Türkiye’deki önemli projelerden biri öğrenciler bir saatlik müze gezisi ile değil geleceğe yönelik sağlam bir temel olarak tarihimizi öğreniyor. Bu projenin sonuçlarının sadece Çorum için değil ülkemiz içinde çok faydalı olacağına inanıyorum” dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan da konuşmasında kent konseyi başkanı olarak ortaya konulan projeden heyecan duyduğunu dile getirdi. Bazı şeylerin birlikte yapıldığında daha güzel olduğunu anlatan Candan, bu şehre ait kültürel değerlerin birlikte öğrenilmesinin önemine inandığını, şehrimizde eğitim kurumlarının tarih bilinci ile kültürel olarak insana birşeyler katma amaçlı her türlü etkinliğe Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün açık çek verdiğini dile getirdi.
Etkinliklerin son bölümünde, Hititler adına kral ve kraliçenin; günümüz insanları adına Çorum Müze Müdürü Dr. Önder İpek ve Yrd.Doç.Dr. Özlem Sir Gavaz’ın taraf olduğu kültürel mirası koruma, tanıtma anlaşması kil tablet üzerinde mühürlendi.




(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim