KESK Çorum Şubeler Platformu’na bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri, 2015 toplu sözleşme görüşmeleri nedeniyle Defterdarlık önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Eğitim-Sen, SES, BES, Tarım Orkam-Sen, Kültür-Sanat-Sen ve Tüm Bel-Sen üyeleri katıldı.
Uluslararası standartlara ve sözleşmelere uygun gerçek bir TİS masası kurulması çağrısı yapan Veldet, “Şeffaf, denetlenebilir ve bütçe hakkının uygulandığı, tercihin sermayeden ve savaştan değil emekçilerden ve barıştan yana kullanıldığı halk yararına bir bütçe yapılmalı, böyle bir bütçe ile TİS masasına oturulmalıdır.
Durum bu kadar net iken, Konfederasyonumuz yeni hükümetin ve hükümet programının netleşmesi için TİS görüşmelerinin Eylül ya da Ekim aylarına ertelenmesini talep etmiştir. Bugüne kadar hükümetten talebimize dair bir yanıt gelmemiştir. Ancak yandaş Konfederasyonun Genel Başkanı Hükümet sözcüsü gibi bir açıklama yapmıştır” dedi.
TBMM’nin olağanüstü toplandığını anımsatan Veldet, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Ateşten günlerden geçtiğimiz şu ortamda meclisin yeniden tatile girmesi zaten doğru değildir. Dolaysıyla hem Meclis çalışmalarına devam etmeli hem de TİS görüşmelerinin ertelenmesine dair ek bir madde gündeme alınarak hızla Meclis’ten geçirilmelidir. 3 Ağustos’ta ise usulen bir araya gelinip toplantı bitirilerek yapılacak değişiklik beklenmelidir. Kaldı ki, TİS görüşmelerini devlet adına yürütecek olan geçici Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı milletvekili bile değildir. Bu vesile ile tüm tarafları kamu emekçilerinin çıkarı adına sorumlu davranmaya çağırıyoruz.
Aksi halde, Memur-Sen bir kez daha milyonlarca kamu emekçisinin hak ve çıkarlarını peşkeş çekeceğini, yeni bir satış sözleşmesinin altına imza atacağını beyan etmiş olacaktır.
AKP hükümeti “kamu emekçilerini enflasyona ezdirmedik” söylemi ile kamuoyuna sahte bir refah algısı yaratmaya çabalamaktadır.
Oysa enflasyon, vergi artışları, büyümeden alınamayan pay ve paralı hale gelen kamu hizmetlerindeki fiyat artışları da eklendiğinde Ağustos 2013 itibariyle AKP döneminde kamu emekçilerinin reel ücretlerinde yüzde 22’lik net bir kayıp vardı.
2014 yılı için Memur-Sen ve AKP arasındaki toplu satış sözleşmesinde en düşük memura 123 TL artışın yüzdelik karşılığı % 6,6, ortalama %5,2’dir. Ocak 2015’te enflasyon oranı %8,85 iken Haziran 2015 itibariyle yıllık enflasyon oranı %8,28 olmuştur.
Dolaysıyla en düşük maaş alan kamu emekçisinin iki yıl içerisinde enflasyon ve büyümeden alamadığı pay da dikkate alındığında en az %3’lük bir kayıp yaşamıştır.
Yani Hükümet ve memur kolu Memur Sen’in “en düşük maaş alan memuru TİS’ten en karlı çıkan kesim olmuştur” iddiası koca bir yalandan ibarettir.
Kaldı ki, kamu emekçileri satış sözleşmesi nedeniyle 2014 yılında enflasyon farkı hakkının gasp edilmesinin yanında; ek ders ücretleri, nöbet ücretleri, ek ödemeler, aile yardımı, çocuk parası, özel hizmet tazminatı, fazla mesai ücretlerini de alamamışlardır.
Toplamda AKP döneminde kamu emekçilerinin ortalama en az %25’lik bir kaybı vardır. Bu kaybımızın karşılanmadığı hiçbir artış oranı kamu emekçilerinin alın terinin ve emeğinin karşılığı olmayacaktır.
Konfederasyonumuz ve bağlı sendikalarımızın tüm talepleri Devlet Personel Başkanlığı’na iletilmiş olup burada sadece bazı taleplerimizi ifade edeceğiz.”
(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim