2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı haftada iki saat olmak üzere Adıgece ve Abazaca dillerini Yaşayan Diller ve Lehçeler kapsamında seçmeli olarak alabilecekleri kararını vererek dersi ortaokullarda seçmeli dersler listesine eklemişti. Bu karar doğrultusunda 2018-2019 öğretim yılında Çorum’da da ilk defa Gazipaşa Ortaokulu’nda Seçmeli Adiğece (Çerkesce) Sınıfı açıldı. 12 öğrenciyle haftada 2 saat olarak işlenecek ders Çorum Kafkas Kültür Derneği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. İlk ders geçtiğimiz günlerde Gazipaşa Ortaokulu’nda Öğretmen Mehmet Bingöl’ün nezaretinde başladı.

İlk dersle ilgili bir açıklama yapan Çorum Kafkas Kültür Derneği Başkanı Hatice Kaya, üyesi oldukları Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun 2018 yılını Anadil yılı ilan etmesi ve bu yılın Çorum Kafkas Kültür Derneği’nin 50. Kuruluş yılına denk gelmesi nedeniyle 2012 yılından beri çok arzuladıkları dersi Çorum’da açmak için yoğun gayret gösterdiklerini dile getirdi. Bunun Çorum’da bir ilk olduğunu belirten Hatice Kaya, bu güzel uygulamanın ortaya çıkmasında her türlü desteği esirgemeyen Çorum İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Özcan Kuşçu, Temel Eğitim Şube Müdürü Ahmet İnan, Gazipaşa Ortaokulu Müdürü Yaşar Kabakçı ile Okul Müdür Yardımcısı İlhan Temür’e ve dersi seçen öğrenci velilerine teşekkürlerini iletti.

Ayrıca dernek faaliyetleri hakkında da bilgi veren Hatice Kaya, geçtiğimiz haftasonundan itibaren folklor, mızıka, dil kursları, el sanatları kurslarına başladıklarını, dileyen hemşerilerimizin dernekle irtibat kurarak bu kurslara katılabileceğini ifade etti. Kaya ayrıca 16 Ekim tarihinde Çorum Devlet Tiyatro Salonu’nda derneğin kuruluş yıldönümü kapsamında düzenleyecekleri ve Kafkasya’dan 4 ses sanatçısı ile Çorum Kafkas Kültür Derneği Halk Dansları Ekibi Hatti’nin performanslarını sergileyeceği “Kafdağını Aşan Ezgiler” gösterisine tüm Çorumluları davet etti.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim