Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e “Mareşal” rütbesi ile “Gazilik” unvanının verilişinin 97. Yıldönümü ve 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlendi.

Bu kapsamda dün ilk olarak Atatürk Anıtı’nda bir tören gerçekleştirildi. Törene Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Zeki Gül, İl Garnizon Komutanı Pers. Alb. Çetin Öcal, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Abdurrahman Başbuğ, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorum Şubesi Başkanı Muharrem Gül ve Çorum Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Sadık Demirkol’un yanı sıra daire müdürleri ile bazı sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri katıldı.

Sırasıyla Valilik, Garnizon, Belediye, Muharip Gaziler Derneği ve Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği’nin Anıt’a çelenk sunumunun ardında saygı duruşunda bulunularak, İstiklâl Marşı okundu.

Ardından kürsüye gelen Üsteğmen Harun Yıldırım, Türk milletinin tarih boyunca hür ve bağımsız yaşadığına vurgu yaparak, bu asil milletin varlığını sürdürmesinde en büyük payın, kanları ve canlarıyla büyük zaferlere imza atmış şehit ve gazilere ait olduğunu söyledi.

Sakarya Meydan Muharebesi’nin hemen ardından 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e “Gazilik” unvanı ile “Mareşal” rütbesi verildiğini hatırlatan Üst. Yıldırım, “Gaziler Günü olarak kutlanan bu özel gün, bütün gazilerimizin şan ve şeref günüdür.” dedi.

Daha sonra Emniyet Teşkilatı adına söz alan Polis Memuru Tülin Karataş da bağımsızlık uğruna en büyük fedakârlığı gösteren şehit ve gazilerimizin, Türk Milleti’nin gönlünde daima yer alacağını belirterek, “Onlar bizlerin onur abideleri olmuşlardır.” ifadesini kullandı.

Son olarak konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorum Şubesi Başkanı Muharrem Gül ise şehitlik ve gaziliğin herkesin ulaşmak istediği bir mertebe olduğunu dile getirerek, “Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir. Bizler, Çorumlu gaziler olarak bu vatan uğruna canımızı seve seve vermeye hazırız.” ifadesini kullandı.

Atatürk Anıtı’ndaki Gaziler Günü kutlama etkinliği, Başöğretmen Anadolu Lisesi öğrencisi Begüm Zümra Işık’ın okuduğu şiirle sona erdi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim