Mustafa Arslan, İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı'ndan yararlanan gazetelere ilişkin yapılan düzenlemenin hem kurumun istihdam hedefine katkı sağlayacağını hem de basın kuruluşları ve meslek adaylarının altın bir fırsat elde etmiş olacağını söyledi.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Arslan, 25-27 Mayıs arasında yapılan Genel Kurul toplantısında alınan kararla ilgili bilgiler verdi.
Bir gazetenin, kurum şubesinde 7 kişi çalıştırma mecburiyeti olduğunu anımsatan Arslan, “Bu çalışanlar vasıflı gazeteci olabilmek için 18 ay beklemek zorunda. Fakat İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı'ndan yararlanan gazeteci adayları doğrudan kadrolu olup, ücretleri İŞKUR tarafından ödenecek. Ödemenin İŞKUR tarafından yapılması nedeniyle, gazetenin kurum şubesi de 18 ay çalıştırma mecburiyeti olmadan kadrosunda gösterebilecek” dedi.
67 sayılı Genel Kurul Kararı'nın 20. maddesine eklenen fıkralarla, gazetelerde 10 kişiye kadar 1; 11- 20 kişiye kadar 2 ve 20'nin üzerinde kişi istihdam edilmesi halinde 3 kişiye, asgari fikir işçileri kadrolarında yer verilebileceğinin hükme bağlandığını belirten Arslan, düzenlemenin gazetelerde istihdamı artırıcı yönde etki doğuracağını kaydetti.
Arslan, “İŞKUR'un, işbaşı eğitiminin tavanını 6 aydan 1 yıla çıkarması olumlu bir gelişme idi. Bu defa BİK Genel Kurulunun, Yönetim Kurulunca getirilen teklifi tartışarak kabul etmesi, gazetelerimiz ve meslek adaylarımız için yeni ve faydalı bir kapıyı aralamıştır” diye konuştu.
Düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini hatırlatan Arslan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“İŞKUR tarafından, 320 gün boyunca günlük 50 lira, aylık bin 300 lira, eğitim programına katılan gazeteci adaylarına ödenebilecek. Programa katılanların, gazetelerin asgari kadrolarında vasıflı olarak yer alabilmeleri önemli bir imkan. Asgari ücret ile birlikte girdilerdeki artışlarla ekonomik güçlüğe giren basın işletmeleri için düzenleme sonucu rahatlama olacak. Program sonrasında istihdam edilenlerin 3 yıl boyunca sigorta işveren payının, basın işletmesi tarafından ödenmeyecek olması da ayrı bir avantaj. Genel Kurulumuz’da İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı'na ilişkin yapılan düzenleme ile bir taraftan İŞKUR'un istihdam hedefine katkı sağlanacak, diğer taraftan da hem gazeteler hem de meslek adayları için altın bir fırsat elde edilmiş olacak. Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri olarak, yapılan düzenleme dolayısıyla Genel Kurul Üyeleri’ne şükranlarımızı sunuyoruz.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim