Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdam Teşviki Projesi Çorum meslek Liseleri Farkındalık Faaliyetleri Programları kapsamında Buharaevler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde program düzenlendi.
SGK İl Müdürü Duran Cesur, TSO Bakanı Çetin Başaranhıncal, TSO Başkan Vekili Fikret Tepençelik ve öğrencilerin katıldığı programda açış konuşmasını yapan SGK İl Müdür Duran Cesur, kayıtdışı denince işverenlerin yanında çalışan ancak kayıt altında olmayan insanların akla geldiğini ifade ederek, bu tür durumlarla karşılaşılması öğrencilerin durumunda 170 ihbar hattına bildirilmesini istedi. Cesur, ihbar hattına gelen çağrıların değerlendirildiğini ve tespit durumunda kayıtdışı çalışanların kayıt altına alındığını söyledi.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal ise konuşmasında ekonominin çok önemli olduğunu ve aldığı iktisat eğitiminin işine yaradığını belirterek asıl eğitimini ailesinin şirketinde çalışarak edindiğini kaydetti.
“Tesisler bizim değil çalışanlarınmış, ay sonunda primleri nasıl ödeyeceğiz bunun hesabını yapıyoruz” diyen Başaranhıncal, firmanın herhangi bölümünde sıkıntı olması durumunda o yere giderek çalışabilecek durumda olduğunu söyledi.
Öğrencilere vakitlerini iyi kullanmaları yönünde tavsiyelerde bulunan Başaranhıncal, hayatın filmlerde görüldüğü gibi olmadığını, çalışmayan ve bir işte iyi olmayanın hayatta başarılı olabilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. İş adamlarının zengin olmadığını belirten Çetin Başaranhıncal, konuşmasında firma sahiplerinin işletmesini sürekli geliştirmek zorunda olduğunu kaydetti. Firmanın diğerlerinden geri kalması durumunda düşeceğini anlatan Başaranhıncal, bu açıdan işverenlerin sürekli çalışma temposu içerisinde olduğunu dile getirdi.
İşsizlik konusunda Çorum’un ülke ortalamasının yarısında olduğunu anlatan Başaranhıncal, “Çorum’da işsiz yok denecek kadar az. İşsiz olduğunu iddia edenler de iş beğenmeyenler. Ne iş olsa yaparım anlayışı yerine bir işte uzmanlaşmalı ve o işi iyi yapabilmeli. El emeğini kullanarak aç kalan insanı görmedim ancak diplomayı eline alan ve işsiz gezen çok insanımız var. Meslek liseleri bizlerin ara eleman ihtiyacını karşılayabilmek için çok önemli onları önemsiyoruz” dedi.
Gençlerin hayatındaki en önemli tehlikelerden birinin internet olduğunu belirten Başaranhıncal, internet ile bilgiye ulaşılabildiğini ancak bunun doğru bilgi mi yanlış mı olduğunun ayırılamadığını söyledi. Tarihimizle ilgili bilgiler araştırıldığında çok sayıda site ile karşı karşıya kalındığını anlatan Başaranhıncal, “ bu sitelerde yazarlar işinin uzmanı kişiler tarafından mı yazılmış yoksa bilgisiz kişiler tarafından mı bunu bilemiyoruz” dedi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim