CHP Kadın Kolları Genel Merkezi tarafından başlatılan “Medeni Kanunumuza sahip çıkıyoruz” konulu kampanya Çorum’da da başlatıldı. İl Kadın Kolları Başkanı Melda Özüdoğru, İl ve Merkez İlçe Kadın Kolları üyeleri ile İl Genel Meclisi Üyesi Burçin Solmaz Polat’ın da katıldığı toplantıda vahşice katledilen Özgecan ile ilgili duygularını dile getiren Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Firdevs Yalçın, “Bugün karşınızda dik durmak isterdim. Fakat duramıyorum. Bir kadın, bir anne olarak sizler gibi benim de içim acıyor. Türkiye’nin her yerinde büyük tepkilere neden olan Özgecan Aslan’ın vahşice öldürülmesi bizleri derinden üzdü” dedi.
Türkiye’de kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığını kaydeden Yalçın, “Sadece 2014 yılında 294 kadın, geride bıraktığımız Ocak ayında ise 20 kadın öldürüldü.
Çocuklarımızı rahatça okula gönderemeyeceksek, bir kadın olarak sokağa güvenip çıkamıyorsak Türkiye’de kadınlarla ilgili bu zihniyetin değişmesi gerekiyor. Bu zihniyetin değişmesinin çağdaş, laik eğitimle mümkün olabileceğine inanıyoruz.
CHP Kadın Kolları olarak var gücümüzle bu zihniyetin değişmesi için mücadele edeceğiz. Çorum Kadın Kolları olarak Özgecan’a yapılan bu hunharca saldtırıyı şiddetle kınıyoruz” şeklinde konuştu.



“MEDENİ KANUNUMUZA SAHİP ÇIKIYORUZ”
Yalçın, daha sonra CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan’ın Medeni Kanun ile ilgili yaptığı açıklamayı okuduğu. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Medeni Kanunlar, insanların doğumundan ölümüne kadar tüm yaşam faaliyetlerini düzenleyen kanunlardır. Sosyal hayatta kişilerin birbirleriyle kurduğu ilişkilerin büyük bir kısmı, medeni hukuk içinde yer almakta ve medeni hukuk tarafından düzenlenmektedir. Bir toplumun kişilere verdiği değeri anlamak için Medeni Kanun’a bakmak yeterlidir.
Medeni Kanun 17 Şubat 1926’da yürürlüğe girmiştir. Türk Medeni Kanunu eski hukuk düzeninden tamamen farklı, çağdaş, laik ve yepyeni bir düzenleme ve anlayış getirmiştir. Medeni Kanunu’nun en belirgin yanı kişisel hak ve özgürlüklere kattığı anlamdır.
Dönemin koşulları göz önüne alındığında, kadınlar açısından taşıdığı değer en önemli özelliğidir. Devrimci, laik ve demokratik yapısı ile kadınların eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesine sunduğu katkı çok önemlidir. Kadın erkek eşitliğine sağladığı katkı, eski mülkiyet anlayışı ve sisteminin tümüyle terk edilmesi, yenilikçi yapısı, yurttaş kavramanın altının çizilmesi, hiçbir sınıf ve zümrenin ayrıcalığını kabul etmemesi, birey ve toplum arasındaki dengeyi oluşturmaya çalışmasıyla, yaşadığımız coğrafyada örnek oluşturan toplumsal gelişime damgasını vurmuştur.
Medeni Kanun’un kabulünden bu yana geçen süre içinde kadınlar, kazanılmış haklarını daha ileriye taşıma mücadelesini hep sürdürmüşler, kadın birlikteliği ve gücü ile de ciddi kazanımlar elde etmişlerdir. Bugün geldiğimiz nokta da ise; kadın erkek eşitliğine inanmayan, kadın bedeni ve yaşamı üzerinde tahakküm kuran, kadınları toplumsal hayattan uzaklaştıran bir ideolojik saldırı ile karşı karşıyayız. Bu süreçte deneyimlerimizi paylaşmak, gücümüzü bir araya getirmek, ortak eylem ve ortak söylemde buluşmak oldukça önemlidir.
Medeni Kanun’un kabul edilişinin yıl dönümü olan bugün de; kazanılmış hakların korunması ve yeni hakların elde edilmesi mücadelesinde, üstümüze düşeni yapmaya ve haklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu yoldan asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyor, kadın dayanışmasının gerekliliği adına İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği’nin açtığı "Medeni Kanunuma Sahip Çıkıyoruz" imza kampanyasına desteğimizi sunuyoruz.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim