Fırat Yıldız, İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya’nın yaban hayatının korunmasına yönelik geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaları “gerçek dışı” şeklinde nitelendirerek, “Bu yıl özellikle keklik ve tavşan popülasyonu üst düzeyde iken yapılan açıklamaları masa başı işgüzarlık olarak görmekte ve anlamsız bulmaktayım. Yaban hayatında zenginliğin artırılması için avcılar olarak her zaman üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.” diye konuştu.
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Baş Avcı Yıldız şu görüşleri dile getirdi:
“İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya’nın avcılar ve yaban hayatı ile ilgili gerçeği yansıtmayan açıklamalarını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Herhangi bir ilde avın yasaklanması veyahut serbest bırakılması il genel meclisin yetki ve sorumlukları içerisinde değildir. Merkez av komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde alınan karar kimse tarafından değişilemez. Türkiye’nin hiçbir ilinde bahsi geçen şekilde bir uygulama yapılmamıştır.
İlimizde keklik ve tavşan avı 3 Ocak 2015 tarihi itibarı ile kapanmış olup belgeli avcıların bu hayvanların avını bıraktıkları tartışmasız bir gerçektir. Ancak özellikle köylerde ve merkeze uzak alanlarda belgesiz kişiler kural tanımadan avlanmaya devam ettiklerinin haberini üzülerek öğrenmekteyiz. Ruhsatlı ve belgeli avcılar konuya daha duyarlı ve av kurallarına uyuyor ancak olumsuz hava koşullarında çaresiz kalan hayvanlar bencil, vicdansız bohçacı tabir edilen eli tüfekli kişiler tarafından katledilmektedir. İl Genel Meclisi Orman Müdürlüğü’ne bu günlerde daha fazla destek olarak yaban hayat koruma ve kontrol çalışmalarını artırabilir.
Konunun muhatabı olan Orman ve Su İşleri Müdürlüğü yapılan kaçak av şikâyetlerini değerlendirme konusunda zaman zaman yetersiz kalmaktadır. Duyarlı vatandaşlar tarafından yapılan şikâyetlere zaman zaman personel yokluğu ve araç yetersizliğinden dolayı müdahale bile edilememektedir. Komşu illerimizde nüfus ve toprak yüzölçümü dikkate alındığında Orman Müdürlüğünde konuyla ilgilenen ekipler çok daha fazla sayıda iken Çorum gibi büyük bir yaban hayatı alanında yalnızca 1-2 ekibin koruma-kontrol görevi yapması yetersiz kalmaktadır. Koruma kontrol ekip sayısının artırılması için siyasiler üzerine düşen desteği esirgememelidir.
Yaban hayatımızın ve gün geçtikçe azalan yabani hayvanların korunması ve sayılarının artırılması açısından daha duyarlı olunması, koruma-kontrol işlerinin sıklaştırılmasını gerekmektedir.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim