Postane önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında “Filistin halkı yalnız değildir, İsrail devletinin katliamını kınıyoruz, Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” yazılı pankart açılırken, sık sık “Her yer Filistin, hepimiz Filistinliyiz”, “Katil ABD, Ortadoğu’dan defol”, “Yaşasın Filistin direnişi” sloganları atıldı.

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Şube Başkanı Mustafa Gül, ABD’nin 22 yıldır uygulamaya koymadığı “Kudüs’ün İsrail’in Başkenti olduğuna dair karar”ını hayata geçirmesinin daha ilk günden açık bir provokasyon olduğunun tüm dünya tarafından bilindiğini söyledi.

Trump'ın Kudüs'ü "Israil'in başkenti" olarak tanıma kararının akabinde ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşımak için harekete geçmesinin savaş ve işgal politikalarını tırmandırmaktan başka bir anlam taşımadığını belirten Gül, “Ne yazık ki, kararından ve provokasyondan vaz geçmeyen, başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünyada çatışma zemini yaratacak politikalara hız kazandıran, emperyalist politikalarla Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren ABD, Filistin’de bugün onlarca Filistinlinin yaşamını yitirmesine, binlercesinin de yaralanmasına yol açacak gelişmelerin de fitilini ateşlemiş oldu” dedi.

“FİLİSTİN HALKI BOYUN EĞMEYECEK”

Filistin halkının İsrail işgaline de, emperyalizmin ayak oyunlarına boyun eğmeyeceğini dile getiren Gül, “Filistinliler, İsrail'in işgali sonrasında zorunlu göçe maruz kaldığı “Nakba” gününün 70. yılında Siyonist haydutluğa ve emperyalizme karşı onurlu direnişini sürdürüyor. Filistin halkı, emperyalizme ve işgalciliğe karşı koyarak, tarihine ve geleceğine sahip çıkmanın bilinciyle, onurlu direnişiyle yol göstermeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE KATLİAM YAPILIYOR”

İsrail devletinin tüm dünyanın gözü önünde katliam yaptığını kaydeden Gül, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Filistin halkının üzerine ateş açılması sonucu şuana kadar 52 Filistinli direnişçi yaşamını yitirdi ve binden fazlası yaralandı. Yaşamını yitiren direnişçileri saygıyla anıyoruz.

ABD ve İsrail’in emperyalist amaçları doğrultusunda Kudüs’ü iç politika malzemesi yapmaları çözüm yerine çözümsüzlüğü, barış içinde bir arada yaşam yerine çatışma ve kaosu derinleştirmektedir.

ABD provokasyona yol açan bu kararından derhal vazgeçmelidir. Uluslararası sözleşmelerin gereği yerine getirilerek işgal edilen yerlerden İsrail Devleti derhal çekilmelidir. Filistin halkının meşru talepleri kabul edilmelidir.

“NERENİN BAŞKENT OLACAĞINA ORADAKİ HALKLAR KARAR VERMELİ”

Ortadoğu’daki Arap devletleri ve Müslüman ülkeleri hükümetlerini

ABD ve İsrail yanlısı, işbirlikçi politikalardan derhal vazgeçerek haklı, mazlum, direnen Filistin halkının yanında olmaya çağırıyoruz.

Bizler yıllar önce Filistin halkının özgürlüğü için savaşan, yaşamını yitiren Türkiyeli devrimcileri, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını da saygıyla anıyoruz.

Nerenin başkent olacağına ABD ya da İsrail politikacıları değil orada yaşayan halklar karar vermelidir.

ABD provokasyonunu ve barışçıl gösterileri silah zoruyla bastırarak katliama yol açan İsrail devletini kınıyor, Filistin halkının meşru taleplerini destekliyor, dayanışma duygularımızı iletiyoruz.

Şiddet ve insanlık dışı uygulamalar derhal sonlandırılmalı, Filistin ve İsrail halklarının bir arada ve barış içinde yaşamaları için gerekli siyasal adımlar atılmalıdır.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim