Kesit aracın anahtar tesliminin ardından Altan Aytaç, Erol Olçok Konferans Salonu’nda “Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilir Büyüme” başlıklı bir sunum yaptı. Etkinliği, Rektör Alkan ve TSO Meclisi Başkanı Erol Karadaş’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci izledi.

Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan yaptığı açış konuşmasında, Fiat Grubu’yla önemli bir köprü kurduklarını belirterek, “Bu köprünün kurulmasında değerli desteklerini gördüğümüz Sayın Erol Karadaş’a çok teşekkür ediyorum. Fiat Grup’un istemesi hâlinde biz Üniversite olarak istihdam öncelikli bölümlerimizi şekillendirebilir veya yeni programlar açabiliriz. Çünkü biz üniversitemizi tamamen yaşadığı toplumla, beraber olduğu sektörlerle iç içe olan bir yapıya büründürmek istiyoruz. O anlamda bu proje çok kıymetli.” diye konuştu.

Alkan’dan sonra söz alan Fiat İş Birimi Direktörü Aytaç Alkan ise “Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilir Büyüme” konulu sunumunda, otomotivde bir markayı sürekli büyütebilmek için olmazsa olmaz iki şeyin olduğunu dile getirerek, “Birincisi iyi ürünleriniz olacak, bir de o ürünleri sahada satacak olan bayileriniz iyi olacak. Bir markanın büyümesi için satış danışmanlarının ve servis ekiplerinin başarılı olması şart.” dedi.

Türkiye’de otomotiv sektörünün büyümesinde yan sanayi gücünün çok etkili olduğunu vurgulayan Aytaç, “2000’li yıllara kadar otomotiv sektörü daha çok montaj ağırlıklıydı. 2000’den itibaren ise AR-GE’yi keşfettik. Türkiye’de çok ciddi bir girişimci ruhu var. Bugün bizim ürettiğimiz modellerde toplam parça sayısının yüzde 80’e varan kısmı Türkiye’de üretilir duruma geldi. Otomotivde üç üretiyorsanız ikisini ihraç edebilirseniz o zaman yumurtaları bütün sepetlere eşit dağıtmış ve içeride veya dışarıda krize sebep olacak bir şey de kendinizi iyi hazırlamış olursunuz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ihracat alanında lider sektörünün otomotiv olduğunu hatırlatan Aytaç şöyle devam etti:

“Türkiye’de çok iyi gelişen, ayağı yere basan ve ihracat potansiyelini her geçen gün yükselten yan sanayi firmalarımız var. Çok önemli gruplar hem Türkiye’de hem de dışarıda önemli yatırımlar yapıyorlar. Yan sanayi artık ana sanayi gibi çalışır hâle geldi. Türkiye’de otomotiv pazarında inişli çıkışlı dönemler yaşandı. Son iki sene otomobil artı hafif ticari araçlar olmak üzere bir milyon adetlik bir pazarı devirmiş durumdayız. Üretim, ihracat ve iç pazarın büyüklüğünü bir araya getirirsek otomotiv endüstrisi Türkiye’de büyümeye devam edecek. Otomotiv sektörü, Türkiye’de hem istihdam anlamında hem de Türk ekonomisinin büyümesi anlamında geleceğe yönelik baktığımızda en önemli sektörlerden biri olacak.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim