Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın TBMM’de kabul edilen 6637 Sayılı Kanun ile 65 yaş ve üzeri vatandaşların Özel Halk Otobüsleri tarafından ücretsiz taşınmasına ilişkin hak kayıplarının önüne geçilmesi için gerekli yönetmeliğin zaman kaybedilmeden çıkarılmasını istedi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Apaydın, “Kanun çıktığı zaman camiamızda sevinçle karşılanmıştı. Yönetmeliğin halen çıkmaması esnafımızı üzüyor. Biran önce zaman bitmeden yönetmelik çıkarılmalıdır. Bu kanunun çıkması için yoğun çaba harcadık. Toplu ulaşımda 65 yaş ve üstü vatandaşların özel sektör tarafından ücretsiz taşınmasına devletin katkı vermesi için kanun çıkarıldı. Fakat Kanunun hayata geçirilmesi için yönetmelikle uygulama şartlarını 6 ay içerisinde belirlemesi gerekiyor. Kanun çıkması ile Özel Halk Otobüsçüsü esnafımızın sıkıntısı bitmedi. Çünkü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa yapılması gereken yönetmelik halen çıkarılmadı. Esnafımız bu yönetmeliğin çıkmasını dört gözle bekliyor” dedi.
“KATKI ALMADAN YAŞLILARIMIZI TAŞIYORUZ”
Apaydın açıklamasında, “Belediyelere, metro ve belediye otobüsleri hizmetlerinden dolayı devlet tarafından yapılan desteğin özel halk otobüslerine de verilme kararı esnafımızı sevindirdi. Uzun zamandır özel halk otobüslerimiz katkı almadan 65 yaş ve üstü halkımızı taşıyor. 80 bine yakın halk otobüsçümüz bu taşımadan dolayı büyük mağduriyet yaşıyor. Uzun süren çalışmalarımız sonucu TBMM’de kabul edilen düzenleme, 7 Nisan 2015’de Resmi Gazete de yayınlandı. Yasaya göre 6 ay içinde yönetmeliğin çıkarılması gerekiyor. Yani 7 Ekim’de süre doluyor. Süre dolmadan yönetmelik çıkarılmalıdır” dile getirdi.
“SEÇİM ÖNCESİ DÜZENLEME UNUTULMASIN”
Yapılan düzenleme ile anayasaya aykırılığında ortadan kalkacağını belirten Apaydın, “7 Nisan’da yürürlüğe giren yeni yasa ile yetki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığına bırakıldı. Düzenleme ile Belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulacak ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılacak. Yapılacak aylık gelir desteği ödemesini yıllık olarak belirlemeye, bu tutarı faaliyette bulunulan yere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracını taşıma kapasitesine göre farklılaştırmaya ve yapılacak ödemeye ilişkin diğer esas ve usuller Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı müştereken 6 ay içinde belirlenecekti. Şimdi bu iki bakanlığın yeni düzenlemeyi zaman kaybetmeden TŞOF’un da görüşü alınarak belirlemesini bekliyoruz. Yeniden erken seçime gidildiği bu günlerde bu yönetmeliğin unutulması hem esnaf adına, hem de yaşlılarımız adına olumsuz sonuçlanmamalı” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim