15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişiminin teorik ve sosyolojik yönlerini akademik çalışmalarla ele alan "Teorik ve Sosyolojik Kökleriyle 15 Temmuz" konulu sempozyumun açılışında konuşan Külcü, aradan 9 ay geçmesine rağmen kanlı darbe girişimiyle ilgili birçok yazı ve makale yazıldığını, STK’ların konu ile ilgili çalışmalarının bulunduğunu ancak konunun sosyolojik ve teorik yönünün ele alınmadığını belirterek, FETÖ’nün ilk kez sosyolojik ve teorik olarak irdeleneceğini dile getirdi.

Allah rızası ile başlayan bir yapının milleti fütursuzca bombalar hale nasıl geldiğinin iyi bilinmesi gerektiğini kaydeden Külcü, “FETÖ olayından ağır bedeller ödeyen Türkiye’nin alması gereken birçok ders var” dedi.

FETÖ’nün Türkiye’de kim güçlüyle her zaman onunda yanında yer aldığını belirten Külcü “Riyakarlığı, sahtekarlığı, takiyyeyi ve her türlü özelliği bünyesinde taşıyan bu yapı, devlete kafa tutma noktasına nasıl geldi? Bunların çok iyi bilinmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kendisinden başka kimseye hayat hakkı tanımayan bir örgütle karşı karşıya olduklarını söyleyen Külcü, bunların bu yüzünün Türkiye’de ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından fark edildiğini dile getirdi. Erdoğan’ın 2011 yılından itibaren bu yapıyı siyasette ve bürokrasiden çıkarmaya başladığını, sürecin ikinci ayağının ise dershanelerin kapatılması olayı olduğunu ifade eden Külcü, “Bu dönemde 17-25 Aralık olayları ile karşı hamle yapıldı. Ancak tüm bunlara rağmen birçok kimse halen bu yapının ne yapmak istediğini idrak edememişti. 15Temmuz tecrübesi yaşandıktan sonra bunların ne olduğu da ortayı çıktı” dedi.

15 Temmuz’a halen inanmayanların olduğunu, tiyatro ve kontrollü darbe girişimi denildiğini söyleyen Külcü, “250 şehit ve 2200 gazimize rağmen böyle söyleyenler de var.  O gece Türkiye iki şeye şahit oldu. Birincisi milletimizin kahramanlığı, ikincisi ise batının iki yüzlülüğüydü. Bu nedenle FETÖ uluslararası bir projedir. Arkasında batı vardır, batının da batısında Amerika vardır. Güçlenen, büyüyen, kalkınan bir Türkiye’yi önlemek istiyorlar. Bunun için de FETÖ gibi örgütleri kullanmak istiyorlar” şeklinde konuştu.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim