Zirai mücadele ilaçlarının reçeteyle satılmasını öngören ve üreticilerin kullandıkları ilaçları kayıt etmeleri zorunluluğunu getiren yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanarak lyürürlüğe girdiği açıklandı.
Organik Tarım ve Güvenli Gıda Derneği Başkan Vekili Fatma Çakır, konuya ilişkin yazılı açıklamada şu bilgileri verdi:
“Bitki koruma ürünleri yaygın ifadesi ile zirai mücadele ilaçlarının önerilme, uygulama ve kayıt altına alınması ile ilgili 03.12.2014 tarih ve 29194 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelik 03.02.2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelik bitki ve bitkisel ürünlere arız olan zararlı organizmaların teşhisi, kullanılacak ilaçların tavsiyesi bitkilerin üretim yeri ve depolarda talimatlar ve tavsiyeler doğrultusunda yapılan uygulamaların kayıt altına alınması ve gıda güvenliği açısından izlenebilirliğini kapsıyor.
Tarladan sofraya gıda güvenliğinin sağlanmasını, tüketicilerin yedikleri meyve ve sebzelerin sıhhatinden emin olmalarını amaçlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülecek yönetmelik, Hal Yasası ile de bağlantılı olarak taraflara sorumluluklar yüklemektedir.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yürürlüğe konulan yeni Hal Yasası’na göre meyve ve sebzelerle arz ve talep derinliği bulunan diğer ürünlerin kayıt altına alınması gerekmektedir. Yasa bu konuda başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere belediyelere, hal esnafına, pazarcılara ve üreticilere belirli görevler yüklemektedir. Ürettiği ürünün güvenliğinden üreticiler sorumludur. Üreticiler bu yönetmenlikte ön görülen üretici kayıt defterini tutarak kullandıkları ilaçları işlemek ve bir kopyasını ürün alıcısına vermek durumundadırlar. Böylece geriye dönük izlenebilirliğin sağlanması düşünülmektedir. Kaydı tutulacak ürünlerin ve reçeteye tabi ilaçların listesi her yıl bakanlık web sitesinde yayınlanacaktır.
Yönetmelikle en büyük sorumluluk ise bitki koruma ürünlerini satan bayilere verilmiştir. Bunlar bu ürünleri reçetelendirerek üretici defterlerine işleyecek ve sorumlu olacaklardır. Üreticilerimizin pazarlama sırasında sıkıntıya düşmeden mallarını pazarlayabilmeleri tüketicilerimizin ise güvenli gıda tüketmeleri için uygulamada özellikle resmi kuruluşların yardımcı olmalarını, bayilerimizin titizlik göstermelerini halkımızın sağlığı açısından önemli görmekteyiz.”
Editör: TE Bilisim