Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Türkiye Siemens DF/PD Satış Müdürü Hakan Mavruk’un konuşmacı olarak katıldığı “2023 vizyonunda Endüstri 4.0” konulu konferans Hitit Üniversitesi Rektörlüğü Erol Olçok Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansa Hitit üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, bazı daire müdürleri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal ve Rektör Reha Metin Alkan’ın açış konuşması ile başlayan konferansta konuşan Türkiye Siemens DF/PD Satış Müdürü Hakan Mavruk, yaklaşık 100 yılda bir fiziksel bir devrim yaşandığını ve insan hayatına yeni değerler girdiğini belirterek, buharlı makineler, elektriğin bulunuşu ve bilgisayar ile devam eden bu devrimlerin 4.sünün de yapay zekanın insan hayatına girmesiyle yaşanacağını vurguladı. Bunun zamanının da çok yakın olduğunu söyleyen Mavruk,  teknolojiye ayak uydurulması ve üretim gerektiğini kaydetti.

İnsan beyninin saklama kapasitesine eşdeğer belleklere 2020 yılında işlem yapabilme kapasitesine eşdeğer teknolojiye ise 2025 yılında ulaşılmasının beklendiğini ifade eden Mavruk, ülkelerin yakın gelecekte varlık ile yokluk arasında bir savaşa gireceğini söyledi. Hakan Mavruk,  firmaların bir çoğunun ucuz işgücü nedeniyle üretimlerini Çin’de yaptırdığını ancak teknoloji ile birlikte bu firmaların yavaş yavaş Çin’den uzaklaşmaya başladığını dile getirdi. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların yaptığı işleri robotların yapmaya başladığını bunun da maliyetleri azalttığını belirten Mavruk, firmaların bazılarının da işgücü olarak Çin’e bağımlılıklarının kalmadığını bu nedenle kendi ülkelerine dönmeye başladığını anlattı. İleride işgücünün yerini teknolojinin alacağını vurgulayan Mavruk, “Merkezde artık tüketici var. Kim ne istiyorsa onu üretmek zorundasınız. Farklılaşabiliyor ve üzerine katma değer katabiliyorsak birileri bize para ödemeye hazır. Tarihte artık olmayan markalar var. Değişimlere ayak uydurmak zorundayız” dedi.

Türkiye Siemens DF/PD Satış Müdürü Hakan Mavruk

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim