1971 yılında Çorum’da ilk defa bir ‘Çocuk Kütüphanesi’nin Faik Tonguç önderliğinde açılıp tarihteki müstesna yerini aldığını ifade eden Mustafa Gül, “Kütüphaneler insanlığın tek güvenilir ve kalıcı olan belleğidir. 1971 yılında Çorum Belediye Meclisi’nin kararı ile Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesine bu alan 95 yıllığına tahsis edildi. Çorum Belediyesi kendi yaptığı tahsisi unutarak bu değerli çocuk kütüphanesi kentsel dönüşüm planına kurban etmek istiyor. Hukuksal olarak 94 yıllığına tahsis edilen bir kütüphanenin geri alınması mümkün değildir” ifadesini kullandı.

Tüm Çorum halkını Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi'ne sahip çıkmaya çağıran Gül, “Unutmayalım kütüphaneleri yaşatmak hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi. ‘BALTAYI KİTABA VURDULAR’

Çorum Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm çerçevesinde yaptığı imar planı ile baltayı kitaba vurduğunu ve Belediyenin bu yanlıştan bir an önce dönerek kamuoyuna gerekli açıklamayı yapması gerektiğini kaydeden Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Mustafa Gül, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“1889'da Çorum'da doğan Faik Tonguç, Mülkiye mektebini bitirdikten sonra ailesinin isteğiyle dil eğitimi almak üzere Fransa'ya gitti.

Ardından İngiltere'de eğitimine devam eden Tonguç, bu sırada Birinci Dünya Savaşı patlak verince ülkesine dönerek savaşa katıldı. Doğu Cephesinde, Sarıkamış'ta Ruslarla savaştı. Ruslara esir düşerek dört yıl esir kamplarında ölümle burun buruna yaşadı. Bolşevik devriminin ardından esir kampından kaçmayı başardı. Binlerce kilometrelik yolculuğun ardından ülkesine döndüğünde mülkiyeli olarak idareci olma hakkı bulunmasına rağmen Faik Tonguç Ankara'ya yerleşti ve mütevazı bir evde, yaşamını ticaretle sürdürmeye başladı. Savaş yılları ve esir kamplarında yaşadıklarını 'Birinci Dünya Savaşı'nda Bir Yedek Subayın Anıları' adıyla bir kitapta toplayan Tonguç, aynı zamanda okumayı çok seven gerçek bir kitap tutkunuydu. 1964 yılında memleketi olan Çorum'da bir çocuk kitaplığı inşa edilmesini sağlayarak evindeki kitapları da bu kitaplığa bağışladı. 1968’de yaşamını yitiren Tonguç, arkasında binlerce çocuğun yaşamına dokunan bir çocuk kütüphanesi bıraktı. 54 yıldır çocukların eğitimine, bilgisine, kültürüne büyük hizmetler veren tarihsel geçmişi derin ve karşılıksız büyük bir vefanın eseri olan bu güzel kütüphane neden yıkılmak isteniyor?

Faik Tonguç Kütüphanesi ve çevresindeki binalar Kentsel Dönüşüm Planı doğrultusunda yıkılıp yerine 9 katlı binalar ve ticari alanlar yapılacak olmasıdır.

Her belediye olduğu gibi Çorum Belediyesi de çağın ihtiyaçlarına göre yeni imar planları yapabilir. Ancak yapılan imar planları kentlerin tarihsel dokusuna, kültürel kimliğine zarar vermeden yapılmalıdır. Geleceğin ihtiyacını karşılayacak çağdaş ve modern kent mimarileri böyle inşa edilir. Doğa ile barışık, spor ve kültür alanları ile geleceğin şehirleri böyle kurulur. Çocuk ve gençlerimizin yarınlarını düşünmek zorundayız.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim