Başkan Külcü dün, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yerel basın mensuplarına verdiği yemekte Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi’nin durumuna açıklık getirdi.

Oda Tv’de yayınlanan haberde söz konusu kütüphanenin konut alanı içerisinde kaldığı yönündeki bilginin doğru olduğunu kabul eden Külcü, “Ancak kütüphanenin tarihî bir niteliğe sahip olduğu şeklindeki ifadeler ve bizim burayı yıkma niyetinde olduğumuz yönündeki değerlendirmeler tamamen yanlış.” dedi.

2007’de imar plânı yapılırken kütüphanenin bulunduğu bölgenin, konut alanı olarak işaretlendiğini doğrulayan Külcü, “Ortada bir yanlış anlaşılma var. Plânlama konusunda gözden kaçan bir husus böyle bir spekülasyona neden oldu. Her şeyden önce kütüphane tarihî bir nitelik taşımıyor. Bina da tarihî değil. Ancak biz binlerce insanın hâtırasını göz önünde tutarak bu kütüphaneyi yıkmayacağız. Orayı sosyal ve kültürel bir donatı alanı olarak koruyacağız.” diye konuştu.

Herkesin gönlünün rahat olmasını isteyen Külcü, “Burada, içerikle ilgili iki farklı boyut var. Birincisi, orada bir imar planlaması yapılmış. 2007 yılında başlayan çevre düzeni plânı çalışmasında orası konut bölgesi olarak işaretlenmiş. Sonrasında ise parselasyon çalışması yapılırken konut parselinin içerisinde kalmış. İşin bu kısmı doğru. Ama biz bunu fark ettikten sonra oranın planını değiştirmek ve kütüphanenin bulunduğu alanı sosyal kültürel tesis alanı olarak işaretlemek üzere yeni bir çalışma başlattık. Bu çalışmamız devam ediyor. Onu nihayete erdireceğiz ve kütüphaneyi yıkılmaktan kurtaracağız.” şeklinde konuştu.

Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi’ne kendisini de çocukluk yıllarında sıklıkla gittiğini belirten Muzaffer Külcü, “O kütüphaneye dair binlerce Çorumlu hemşehrimizin olduğu gibi benim de güzel hâtıralarım var. Kaldı ki bizim göreve geldiğimiz 2009 yılından beri Belediye olarak eğitim ve öğretim konusunda nasıl olumlu bir tutum sergilediğimiz de tüm Çorum biliyor. Okullarımıza 88 bin kitap dağıtmış, tam 40 adet Z-kütüphane kazandırmış ve onlarca okuma grubu oluşturmuş bir Belediye’nin Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi’ni yıkması düşünülebilir mi?” ifadelerini kullandı.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim